От х:

Днес в x:

Показват неолитно селище в музея в Хасково през март

    На фона на протестите на музейните работници за по-високи възнаграждения в сферата, от хасковския Регионален исторически музей показаха и доказателство, че исканията са не само за повдигане на жизнения стандарт на служителите в музеите, а и въз основа на сериозно свършена работа.

    Шефът на РИМ Валентин Димитров показа почти готовата експозиционна зала “Археология“ на музея. Тя е завършена на 90 процента и е с нови условия за съхранение на експонатите.

    По нея е работено почти две години, а част от финансирането е по проект по трансгранично-сътрудничество България-Турция. РИМ Хасково е водещ по проекта, а от турска страна партньор е музеят в град Къркларели.

    Въпреки, че при стъпването си в длъжност като шеф на музея Димитров е заварил много проблеми по проекта, в крайна сметка мисията е на път да бъде завършена. За да стане обаче всичко изпипано до последния детайл, музеят също е финансирал със собствени средства част от идеите за новата зала. Тя ще е оборудвана с видеосистема, а до нея ще се стига през двора, в който са подредени лапидарни паметници.

    Има и ново хранилище за всички артефакти. Експозиционната площ на новата зала, която ще е на две нива, е 600 кв.метра, обясни Валентин Димитров.

    Ремонтирана е и проблемната стена, където се съхраняват някои от ценностите и през която години наред влизаше влага в едно от хранилищата, което застраши част от екпозицията. Само за изолацията на тази стена са похарчени 17-18 000 лева.

    „Хвърлихме много усилия, за да се получи едно модерно и удобно и за уредниците и за ценителите изложбено помещение, но нашият град го заслужава. А РИМ Хасково безспорно има какво да покаже и с какво да привлече вниманието в тази експозиция, защото е с един от най-богатите по отношение на ценности музеи у нас“, коментира Димитров.

    Засега рязането на лентичката за отварянето на новата експозиция “Археология“ в РИМ Хасково се очертава да е през март.

    Шефът на Музея Валентин Димитров обеща да има и много изненади за посетителите, но все пак открехна малко завесата като издаде, че в в долния ъгъл на по-ниския етаж в залата ще бъде експонирано неолитно жилище.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини