От х:

Днес в x:

Библиотекари и музейни работници от Хасково протестират за по-високи заплати

    С лилави и сини лентички с изписано на тях „протест“ служителите от Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека “Христо Смирненски“ в Хасково излязоха пред сградата, където се намират двете културни средища точно по обед.

    Събирането им е в знак на протеста "Ден на Недоволството", който върви днес в цялата страна. Символичният протест по време на обедната почивка е с искане за повишаване на възнагражденията в двете сфери. Настояванията, изчетени в Декларация към властта е за 50 % увеличение на работната заплата, но и с настояване в Бюджета за 2016 година, преди второто му влизане в пленарна зала, държавата да развърже кесията и да заложи повече средства за развитие на културата и поддържане на сградите, в които се съхранява културното и книжното ни наследство.

    Наред със служителите по звена, пред сградата беше и шефът на РИМ Валентин Димитров.

    Под негово ръководство в музея работят 26 души. Средната заплата на музеен работник с дълъг стаж и опит е около 450 лева. Работещите в Регионалната библиотека взимат средно по 480 лева.

    „Всички подкрепяме протеста, закономерно и нормално е да го подкрепим, но дано някой да чуе нашия глас, защото ние не сме нито полицаи, нито доктори, нито даскали. Въпреки това се надявам, че независимо от финансовото положение на държавата властимащите ще проявят разум към исканията не и ще бъдем чути, защото, нашата работа често е видима за очите, но още по-често тя остава невидима.“, коментира Димитров.

    Протестът в Хасково беше подкрепен и от Клуба на културните дейци. А Декларацията с исканията ще бъде изпратена до областният управител, премиера и НС.

    Музейните и библиотечните служители обявиха, че остават в готовност и за по-солидна реакция ако не бъдат чути.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини