От х:

Днес в x:

Две първомайски момичета са сред отличените в конкурса на Пловдивска митрополия

    Виктория Николаева и Ива Палакова са сред отличените в конкурса, организиран с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, за рисунка, есе и стихотворение, посветени на големия християнски празник Въведение Богородично – 21 ноември. Сред стотиците творби на млади християни, изпратени от всички краища на страната есето на Виктория е на второ място сред децата от начален курс, на рисунката на Ива е на трето.

    Журито беше в състав: председател Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, Недка Чолакова от Културно - просветния отдел на Пловдивска митрополия, Красимира Вътова – богослов и учител по БЕЛ, Камелия Божинова - филолог и преподавател и презвитера Анна Паралингова, ръководител на ателие по иконография.

    Двете момичета учат в 4 клас, в две различни училища, но техен преподавател по религия е Мария Личева. Виктория в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Първомай, а Ива – в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

    260 ученици от 1-ви до 12-ти клас се включиха в конкурса. Вчера отличените получиха награди от Негово преосвещенство Знеполския епископ Аресений. Конкурсът си поставя за цел да даде поле за изразяване на чувствата и вълненията на децата, провокирани от Празник на християнското семейство. Той им дава възможност да разберат, че има и други ценности, извън масовите и модерните, а те са морални, християнски и семейни. Затова и едно от изискванията на журито е било стриктното спазване на темата. Според журито всички участници чрез творбите си са изпратили своите послания за един по-добър свят. Участниците интерпретират темата емоционално чрез рисунки, стихотворения и проза. Тази година в инициативата са се включили и деца извън границите на Пловдивската епархия. Така още по време на второто си издание конкурсът спонтанно е прераснал в национален.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини