От х:

Днес в x:

Частник си присвои водата на половин Хасково

    Шефът на КС Логистикс Красимир Костов е забранил на ВиК да влезе в имота на фирмата му в Северна индустриална зона и отстрани авария на магистрални водопроводи, която поставя под угроза захранването на половин Хасково. Пробивът в съоръженията е станал вчера около 16 и 30 часа а оттогава водата тече с дебит поне 10 литра в секунда, изчисли началникът на район Хасково към ВиК Иванко Милушев. От 8 часа тази сутрин багери, камиони и водомайстори са строени на границата на имота, но не могат да влязат и си свършат работата поради изричната забрана на Костов. Той им заявил, че щял сам да се оправи с проблема. „Оправянето“ е заустване на реката питейна вода в канализационна шахта на територията на бившата Автобаза, която в момента е собственост на Логистикс. Че това е тяхно се знае, не се е знаело обаче, че бившия път който свързва старото Пловдивско шосе с главния път Хасково Димитровград също е закупен от фирмата. Впрочем, път вече няма защото е разкопан, а мястото е оградено. Парцелът е бил придобит от Логистикс по някое време от община Хасково, но нито от фирмата нито от общината/засега/ дават дата кога е станала сделката. Факт е обаче, че публичните активи каквито се явяват магистралните водопроводи за половин Хасково са в частен имот и частникът отказва достъп до тях. А ВиК съоръженията са ключови за захранването на областния град.

    Единият от водопроводите е със сечение 450 фи, стоманен, и идва от северната водонапорна кула. Той е пряко отговорен за напояването на целия Орфей с неговите 7-8 хиляди души население. Другият водопровод е етернитов фи 470 и идва директно от Ябълково като доставя вода за високите блокове по ул. Стара Планина, част от Дружба и кв. Кенана. За да компенсират бурния теч и предотвратят пресъхването на чешмите от ВиК се принуждават да увеличават подавания дебит. Това съответно води и до нарастване на загубите, които ще бъдат плащани солидарно от всички хасковлии - по 3 лв на кубик. Има обаче реална опасност пробитите водопроводи в крайна сметка да гръмнат, сега или при първото застудяване, а стане ли това, цялата северна част на града остава на сухо. И по-страшното е, че не е ясно докога. Особено ако собственика продължава да не пуска ремонтната техника на ВиК. „Не можем на своя глава да влезем да копаем, това е самоуправство“ коментира Иванко Милушев. Водните вече са сезирали полицията и всеки момент ще сезират прокуратурата. Дори и да се стигне до съд обаче, дори и съдът да осъди частника/което не е сигурно/ това ще отнеме време през което питейното злато на Хасково ще се лее в изобилие на къра.

    Потърсихме коментар на КС Логистикс по всички възможни начини-телефон, имейл, чрез техни служители. Оттам засега не отговарят дори на простичкия въпрос защо не пускат багерите на ВиК, които, безплатно за тях, да отстранят проблема. От офиса на фирмата в Хасково ни уведомиха че до „2-3 часа“ ще изпратят официалното становище на фирмата по казуса. Haskovo.net ще ви държи в течение за развитието на случая и ще ви запознава с всяка информация изясняваща поредния безпрецедентен хасковски абсурд.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини