От х:

Днес в x:

Релаксация с движения за деца от 2 до 10 години

    В миналата статия започнах темата за нуждата от техники за успокояване и релаксация при децата и разгледах статичния вариант за отпускане на мускулите и съзнанието. Играта е най-лесният метод, чрез който може да се постигнат резултати дори при най-малките. В този ред на мисли релаксацията чрез движение е по-бързият като реализация способ.

    Подобни занимания не само повишават концентрацията на децата в последвалите дейности, но и спомагат опознаването на собственото им тяло, подобряват контрола над дишането и  мускулния тонус.

    Обичайните резултати са: спокойствие; укрепване на здравословното състояние; намаляне стреса и тревожността; канализиране на енергията; повишаване на самочувствиетo.

    Игрите за най-малките на 2-3 годинки са прости за изпълнение.

    Приспиване на любима играчка – дава се на детето любима играчка, с която да се гушне и да я приспи. Може да се пусне тиха нежна музика или звуци от природата

    Гъба - играе се по двойки,едното дете ляга на земята, а другото имитира, че го сапунисва. В домашни условия може родителят да играе ролята на сапунисващия.

    Пред огледалото- играта отново се провежда по двойки. Едното дете се опитва да остане сериозно докато другото срещу него извършва смешни движения. Същата игра може да се провежда и с взаимна имитация на движенията.

    Балон – децата лягат на земята и си представят, че имат балон в коремчето и трябва да го надуят. По този начин се правят дихателни упражнения без децата да се отегчават.

    Костенурка – при сигнал или стряскащ звук децата имитират прибирането в черупката на костенурката, задържат 5 секунди и излизат от „черупката“.

    Под душа – играем, че сме под душа и с мекото на пръстите почукваме на различни места по тялото си, както капките вода се сипят от душа.

    Сапунени мехури – добра тренировка на дишането, а и приятно забавление, са игрите за издухване на сапунени мехурчета.

    С по-големите след 3 годинки могат да се провеждат и игри, с които да се тренира и контрола на емоциите.

    Костенурка – същата игра като при по-малките, но се задава друг контекст – имитирай, че си ядосан, викай, крещи, а сега се отпусни и скрий в черупката на костенурката, след малко излез спокоен и усмихнат

    Буря – всяко дете си представя, че е буря и вилнее с пълна сила. За целта е необходимо играта да се проведе на място с достатъчно пространство, за да няма сблъсъци. След като „бурята“ се вихри известно време, всичко утихва и децата лягат на земята да починат.

    Дъжд - представяме си дъжда и капките на дъжда. След това си имитираме, че нашите сълзи са като дъжд. След кратка имитация на плач - дъжд, изгрява слънцето и всички се усмихват доволни и спокойни.

    На плажа – всички лягат и имитират как се пекат на слънце, как чуват морето, чайките и колко са щастливи и отпуснати

    Часовник – детето показва часа като изпъва максимално тялото си и го отпуска след всеки час. Ръцете са стрелките. Подобрява се мускулния тонус

    Торта – играем на рожден ден с торта и тренираме дълбото вдишване и издишване. Може родителят или преподавателят да запее „Честит рожден ден...“, в това време децата поемат въздух, при сигнал духат свещичките и издишат. Повтаряме няколко пъти.

    Вселена – идеята е да се извършват движения на разтягане и отпускане. Работим с думите – небе, земя, Марс, Венера и въздух. Когато се подаде команда „небе“ всички изпъват тялото си максимално нагоре с вдигнати ръце. „Земя“ означава да отпуснеш тялото си надолу и да полегнеш. „Марс“ да се наклониш от кръста наляво, а „Венера“ надясно. При „въздух“ всички застават просто изправени с ръце до тялото.

    Много моменти през деня могат спонтанно да се използват, за да се провокира детето да изпълни с желание някоя техника за отпускане. Така докато се забавлява неусетно дава почивка на тялото и съзнанието си.

    Ж.М

    Библиография:

    • Hewitt, J (1992) Relajación. Pirámide. Madrid

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини