От х:

Днес в x:

Такситата в Хасково поскъпват, товарят ги със солен патент

Промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда патент за таксиметровата дейност, са внесли в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ и колегите й Атанас Ташков и Станислав Иванов, съобщи Капитал. Така вместо облагане с 10 процента данък върху доходите всички данъчно задължени лица, жълтите коли ще плащат между 400 и 1000 лева годишно, а конкретният размер ще се определя от Общинските съвети. Налогът ще е дължим за всеки отделен автомобил, който има лиценз от “Автомобилна администрация”.

Таксиметровате фирми в Хасково посрещат спокойно новината. Според един от шефовете на фирма за таксиметров презвоз – Иван Иванов, браншът не е против промени, но е добре те да важат поне 5 години, за да може човек да си планира бизнеса. И припомня, че тази промяна се прави само месец преди последната.

“Реалният разход на един таксиметров автомобил – гориво, заплати, амортизации, ДДС, но без печалбата, е около 1.2 -1.3 лв. на километър. В Хасково фирмите масово возят на 90 стотинки. Какво говори това? Че някъде нещо се спестява – дали се декларира 4-часов работен ден, дали болнични или нещо друго”.

Иван Иванов припомни, че такситата са били на патент през 2008-2009 година. Тогава сумата е била 360 лева годишно.

Сега ще е повече, колко точно, ще реши ОбС. Това със сигурност ще доведе до увеличаване на цените.

“Вероятно цената на таксиметровия превоз ще се увеличи, може би ще прескочи психологическата граница от 1 лев, но не вярвам да стигне реалната себестойност. Конкуренцията е ожесточена”, смята Иван Иванов.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини