От х:

Днес в x:

Литературният октомври ще продължи и през ноември

     Литературният месец октомври в Първомай донесе приятни емоции и направи съпричастни към художествената литература десетки ученици от града. Заради напрегнатото начало на учебната година, някои от заплануваните събития бяха отложени и срещите с Антоан дьо Сент Екзюпери, Марк Твен и Джани Родари и техните прекрасни творби предстоят през ноември.

    Но още на 1 октомври Централна общинска библиотека организира среща на първомайските деца с Голямата Божана Апостолова – автор на поредицата за Малката Божана и директор на издателство „Жанет-45”. За вълнуващата среща с издателя на най- младите български писатели, parvomai. net разказа още тогава.

    Като част от Литературните празници библиотеката организира и проведе на 20 октомври литературна вечер в голямата зала на ПГСС”Васил Левски”, посветена на 85 години от рождението на Антон Дончев. Презентацията включваше и откъси от филма „Време разделно”- обявен за най-добрият български филм, по случай 100-годишнината на българското кино. Присъстваха ученици от 9 и 10 клас с преподаватели Жанета Стоянова, Атанаска Петрова и Елеонора Въцова.

    Ден по-късно същата презентация бе представена пред ученици от 11 клас на СОУ”Проф. д-р Асен Златаров” с преподавател Антонина Бонева. Учениците бяха подготвили интересни факти за автора и филма.

    „ Интересът бе голям – разказа Емилия Ангелова – главен библиотекар - За част от учениците това бе първа среща с големия български писател и „Време разделно”. Те бяха много впечатлени и всички заявиха, че ще изгледат целия филм и ще прочетат книгата. Това ни кара да вярваме, че сме на прав път в работата си с младите хора от града и ни мотивира да търсим нови форми, за да насърчим интереса към българската литература и изкуство“.

    Тя добави, че е благодарна на учителите от града за съпричастността и партньорството и подчерта, че без тях усилията им биха били напразни.

    На 15 октомври беше връчена и традиционната Литературна награда на името на Слав Христов Караславов. Лауреат тази година стана поетът с китара, преводач и драматург Димитър Христов.

    В специално писмо до председателя на читалището Иван Караславов той пише:

    „Сърдечни благодарности за присъдената ми награда "Слав Христов Караславов"!Вие превърнахте цялостната програма по връчването на наградата в светъл празник на българската литература!Щастлив съм, че има радетели на културата като вас и че това ни прави приятели!“

    Литературният октомври продължава – за едни с нови срещи и нови литературни събития, за други – за цял живот с любовта към книгата.

    Съорганизатори на Литературните празници са ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий" и Община Първомай

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини