От х:

Днес в x:

Учителка от "Езиковата" отличена с наградата „Константин Величков”

Осем учители от цялата страна  получиха  наградата  за високи резултати в професионалната си дейност

Учителската общност в Кърджали получи още едно признание за професионализма и себеотдадеността в името на науката и просветата в лицето на госпожа Елена  Константинова, учител в ГПЧЕ „Христо Ботев“. По повод Деня на народните будители в Министерството на образованието и науката се състоя официалната церемония по връчване на наградата „Константин Величков“ на учители за постигнати високи резултати в професионалната дейност и за принос в развитието на българското образование. Церемонията беше открита от прекрасните изпълнения на химна на Република България и „Хубава си моя горо“ от хора на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ – София. Отличията връчи зам. - министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.  Сред официалните лица присъстваха Янка Такева – председател на българските учители към КНСБ и Милка Славчева – председател на Българската асоциация на частните училища, Галина Щерева – представител на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, и Бойко Свиленов – представител на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Наградата е изключително престижна и се присъжда на учители от различни степени на образователната система в три категории: „Работа с изявени и даровити деца и ученици със специални образователни потребности“, „Методическа, творческа и иновативна дейност“ и „Възпитателна дейност, работа с родители и извънкласни занимания“. Един от критериите на наградата „Константин Величков“, е учителите да не са награждавани с други награди през последните 3 години, а също така и да не са наказвани дисциплинарно.

Госпожа Елена Константинова работи в гимназията от 1984 г. и се е доказала като отличен професионалист. От 2014 г. е главен учител. Отличната й научна подготовка я нарежда сред водещите преподаватели в гимназията. Тя активно работи с учениците си за изяви на олимпиади и конкурси.   Часовете й по биология и химия на френски език, както и по биология на български език  са винаги много интересни и поднесени със съвременни интерактивни методи на високо научно ниво.

Госпожа Константинова успява да разчупи стандартния урок учител-преподавател и  ученик-слушател и да направи учениците активни участници в часовете.  Сформирането на групи-екипи от ученици в уроците, които изследват и докладват резултатите от изследването на различни проблеми и представят с презентации своята работа пред съучениците си, прави не само по-интересни уроците, но изгражда у учениците умения за работа в екип, за учене през целия живот и организационна култура.Отличната й професионална подготовка й даде възможност нееднократно да участва като оценител в Националната комисия на ДЗИ по биология и здравно образование.

Успехите на нейните ученици на кандидатстудентските изпити по биология и химия в Медицинските вузове в страната са показател за качеството на нейната работа. През 2015 г. 26 ученици от гимназията, подготвени от нея са приети в медицинските специалности – хуманна медицина, дентална медицина и фармация. Аналогична е реализацията на учениците й в предходните години.

От  2010  година  ГПЧЕ „Христо Ботев”  е пълноправен участник в SPARE: Глобална училищна мрежа за практическо образование за енергийна ефективност, което даде  право на учениците от еко клуба към гимназията с ръководител Елена Константинова да се включат в национално състезание за ученици „Да съхраним климата – да започнем с прости енергийни решения”.Проектът „Зелените покриви – острови на спокойствието”  на ученици от ІХ, Х и ХІ клас заслужено спечели второто място   в  националната   надпревара. Само три месеца по-късно, през април, учениците под ръководството на г-жа Константинова участваха в друго представяне на тема: „Моят малък евро проект", който се проведе под патронажа на евродепутата Надежда Нейнски, където те успяха да си спечелят посещение на Европарламента в Брюксел.            Нестандартните форми на изява в областта на природоматематическите науки получиха признание на Националния фестивал  за природни науки „Наука на сцена 4” през 2012 г. в гр. Севлиево.  С  авторската постановка: „Пътешествие в еволюцията” ученици под ръководството на госпожа Константинова завоюваха престижното  II-ро място от 16 театрални постановки. Това им дава възможност за участие в международното издание на фестивала. През 2013 г. ученици от гимназията взеха участие в ХІІ Национално състезание по природни науки и екология в Бургас. Отборът на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали, се представи с проект на тема „Родопското чудо клиноптилолит – реалност или илюзия”.  За оригиналното представяне и компетентността при защитата на проекта, учениците получиха оценка - отличен (6) и завоюваха ІІІ-то място в страната. С този резултат те са приети за студенти в ХТМУ – София и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” – Варна.  На областните кръгове на олимпиадата по биология  учениците на г-жа Константинова постигат най-добрите резултати за област Кърджали.

Г-жа Елена Константинова участва активно в работата на училището по проект УСПЕХ на МОН. Като главен учител в училището подпомага работата на своите колеги.

Успехите на ученици и учители са повод за гордост не само за училището, но и за града и цялата област. Това доказва за пореден път, че когато се преследват цели с труд, постоянство и иновативни идеи, то и резултатите не закъсняват. Вече трима учители от ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали са носители на това престижно отличие и доказват, че днес също има будители, на които дължим признателност и благодарност. Това са имената на Радка Попгеоргиева, учител по немски език, Златка Стоянова, учител по математика и Елена Константинова, учител по биология и химия по и на френски език.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини