От х:

Днес в x:

Писателят Светозар Казанджиев получи най-високото отличие „Златен пегас“

Писателят Светозар Казанджиев от Смолян получи най-високото отличие за творци на словото у нас.

На свое заседание, проведено на 28 октомври 2015 година Управителният съвет на Съюза на българските писатели удостои с най-престижната си награда „Почетна грамота” и Златен пегас“ няколко писатели за принос към българската литература.

Сред тях е и Светозар Казанджиев, председател на КДК, писател,журналист и общественик.

Светозар Казанджиев е роден на 19 октомври 1952 г. в с. Гълъбово, Смолянско. Автор е на повестта “Сълза от Сухото дере” /1993/, “Валя Балканска – глас от вечността”, претърпяла четири издания, “Земя, погалена от Бог” /2002/, отличена с награда на СБП, “Неповторимата” – книга за народната певица Надежда Хвойнева, “Прокълнат и благословен” /2004/ - повест за Йордан Дрянков от с. Ковачевица, открил светилището на Кръстова гора в Родопите през 30-те години на ХХ век и разстрелян като “враг на народа”, “Ела до мен” и др.

“Последната изповед на Апостола” получава Националната награда на името на Николай Хайтов през 2009 г. Член е на СБП. Председател е на Дружеството на писателите в Смолян.

Награждаването е днес, 30 октомври в Централния дом на армията (ЦДНА) - София, в навечерието на 1 ноември - Ден на народните будители.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини