От х:

Днес в x:

ОИК - Асеновград разпространи съобщение във връзка с публикации в средства за масова информация относно предизборни нарушения

  • "Във връзка с публикации в средства за масова информация ние членовете на ОИК Асеновград искаме да заявим следното:

Ние всички сме назначени по квотен принцип съгласно изискванията на Изборния кодекс и сме представители на парламентарно представените политически сили. При назначаването ни не е имало съмнение в нашите професионални качества и възможности. В работата си до сега сме се ръководили и ще се ръководим единствено и само от върховенството на закона, разпорежданията на ЦИК и собствената си професионална етика и разбирания. Всеки един от нас е градил авторитета си с години съвестна работа. През последните 24 часа сме подложени на атака от една определена политическа сила, че с действията си създаваме условия да бъде подменен вота на избирателите на Община Асеновград. Правят се внушения в нашата безпристрасност.

До настоящият момент не сме дали повод за съмнения в нея. Цялостната ни дейност е публична и се ръководи от нормативните изисквания на Изборния кодекс. В него няма изисквания техническите сътрудници ползвани в изборния ден да бъдат избирани и назначавани по квотен принцип. Всеки един от тях ще извършва рутинна техническа работа и няма да има пряк достъп и възможност да манипули изборните резултати. Тяхната работа е чисто техническа и не е свързана с достъп до протоколи на СИК, единствено членовете на ОИК са компетентни да извършват тази дейност. Техническите сътрудници са назначени с разрешение на ЦИК и не са членове на ОИК. Тяхната дейност, както и нашата ще е публична в нощта на изборите и под контрола на лицата имащи право да присъстват при обработка на изборните резултати.

Решението за назначението им беше взето на заседание на ОИК, не е еднолично решение на председателя на ОИК г-жа Дарина Тодорова. То е публикувано на страницата ни и поставено на мястото за поставяне на решенията ни. В него изрично е отбелязано, че има предвиден законов ред при несъгласие с него същото са бъде обжалвано. Подадена Жалба срещу него няма до настоящият момент.

С посочените действия считаме, че се правят опити да се създава изкуствено напрежение в предизборния ден. Обвиненията подхвърлени на публично място и чрез електронни медии срещу длъжностни лица, каквито сме всички ние се явяват неоснователни и са публично обида към авторитета на всеки един от нас. Всички ние държим да получим публично опровержение на направените внушения и извинения поднесени подходящо за нанесената публично обида на всеки един от нас.

Заявяваме, че ще направим всичко възможно с денонощната си работа местните избори да протекат спокойно и без инциденти. Няма обаче да допуснем по никакъв начин да работим под давлението на политически сили! Ще се ръководим единствено и само от закона и морала и решенията ни ще са основават на интереса на избирателите на Община Асеновград.

Членове на ОИК Асеновград"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини