От х:

Днес в x:

Кеплер засне мегаструктура на извънземна цивилизация, твърдят астрономи

    Изследователите са объркани от странната светлина, излъчвана от звездата KIC 8462852. Възможните обяснения за нея отпаднаха. Сега учени искат сериозно да проучване на вероятността това да е резултат от извънземно мегасъоръжение.

    Този път астрономите приемат възможността сериозно, защото данните идват от космическия телескоп Кеплер, който търси планети. По неговите наблюдения учените търсят спадове в светлината на звездите, които показват, че преминава планета. Светлинният модел на  KIC 8462852 обаче показва изключително нередовни спадове, категорично показват данните. Астрономът Табита Бояджиян потвръждава пред New Scientist, че това са реални данни.

    Множество възможни обяснения за това поведение на затъмняването били изчерпани. Изследователите проверили и дали то би могло да бъде резултат от техническа грешка. Но не е така. Било отхвърлено също и обяснението, че причината е в самата звезда. Изследвали и дали светлина от близка звезда е причина KIC 8462852 да изглежда необяснимо. Това било изключено също. Накрая изследователи потърсили отговор на загадката в космически прах. Но различните правдоподобни обяснения за това как този прах може да се е появил отпаднали. С изключение на едно: че комета от системата на  KIC 8462852 е притеглена от друга звезда. Това обаче е изключително малко вероятно. Така понятието извънземно съоръжение се появява като единствено обяснение.  Според Discovery News, "Хипотетична извънземна цивилизация може да е изградила огромна мегаструктура, като свръх големи слънчеви панели в орбита около своята звезда". Астрономът Джейсън Райт работи реално да бъде изследвана тази възможност. Той пояснява, че астрономите винаги поставят извънземните на последно място, когато предлагат хипотеза. "Но това изглежда като нещо, което може да се очаква от една извънземна цивилизация да построи".

    KIC 8462852 се намира на 1480 светлинни години от нас. Масата е 1,5 масата на Слънцето, а астрономите казват, че не е млада звезда. Сферата на Дайсън би могла да обясни аномалната промяна в светлината на KIC 8462852

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини