От х:

Днес в x:

Назначават 1000 нови полицаи. Преглед на печата

Реформата в МВР е сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Най-малко 1000 нови полицаи ще бъдат назначени, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова относно  административната реформа на МВР...
На въпрос за изплащането на обезщетенията на служителите, които напускат МВР, в размер на 20 млн. лева Бъчварова отговори, че това не са пари на министерството, а са средства, които по закон се дължат на служителите.
Този регламент не може да се променя със задна дата. Трябва да се уточни заедно с финансовото министерство по каква схема ще се изплащат тези суми..." - в. „Стандарт".

„Най-малко 1000 нови полицаи ще бъдат назначени. Това ще се случи в рамките на административната реформа на МВР, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след днешното заседание на Министерския съвет.
Изявленито на министъра идва ден, след като финансовият министър Владислав Горанов отряза МВР и отказа да отпусне исканите от министерството 21 млн. лв за обезщетения и заплати.
Планът за административната реформа е почти готов, като на всеки етап се съгласува с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в рамките на следващия месец да можем да представим мерките в него. Някои от тях вече са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР..." - в. „Сега".

„Планът за административна реформа на МВР е почти готов. Това коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос дали ще има административна реформа в МВР, съобщи "Фокус".
"Работим по такъв план, той е почти готов. На всеки един етап го съгласувам с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в следващия един месец, да речем, да ви бъдат представени всички мерки. Някои от тях са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР. Останалите, които са свързани с функционалното преструктуриране предстоят да бъдат финализирани", заяви Бъчварова.
По думите й, целта на усилията и визията на мерките е да се направи едно оптимално разпределение на състава на МВР, така че да се подсилят полицейските функции, да се ограничи ненужната администрация, да се раздели функционирането на отделните дейности. "Обърнали сте внимание колко много дейности има в МВР, такива, които са свързани с предоставяне на услуги на гражданите, с пожарната безопасност, охраната на границата, полицейските органи. Надявам се ще успеем да направим една много по-стегната структура на министерството и много по-добре работеща", допълни тя..." - в. „24 часа".

Трафикът на нелегални имигранти остава сред темите на всекидневниците.

„Автомобил с 12 нелегални имигранти катастрофира в Бургас, след преследване от полицията, предаде БТА, като се позовава на информация от ОД на МВР.
"Пежо 806" е катастрофирало в Бургас в крайпътна канавка...
Полицията е подала сигнал със стоп палка на лек автомобил "БМВ", който се е движел по посока към София. На малка дистанция от него е била и колата "Пежо". И двамата водачи не са спрели.
След кратко преследване по пътя за София вторият автомобил е катастрофирал.
От купето излезли водачът и пътникът от предната дясна седалка и побягнали в различни посоки.
Полицаите произвели по един изстрел със стоп-патрон след преследваните. Шофьорът и другият човек успели да избягат. От колата са излезли и 12 нелегално преминали границата на България мъже, които твърдят, че са сирийци. Чужденците са отведени във Второ районно управление в Бургас. По случая е образувано досъдебно производство." - в. „Дневник".

„За трафик на 146 нелегални имигранти, натъпкани в ТИР, е арестуван 27-годишният Мехмед З. от Стара Загора.
По искане на районната прокуратура в Свиленград съдът наложи на младия мъж и най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от държавното обвинение.
Мехмед бил обявен за общодържавно издирване в края на миналия месец. Тогава в шофирания от него камион с бургаска регистрация започнали да изскачат полузадушени иракчани и иранци. Това станало на влизане от Турция на ГКПП Капитан Андреево. Натъпканите в ремаркето и прицепа чужденци разбили част от каросерията и ремаркето, след което започнали да скачат на плаца. Сред превозваните нелегално бежанци имало мъже, жени и деца. докато граничните полицаи се занимавали с близо 150-те чужденци, Мехмед е успял да избяга и след проведено издирване е задържан в Стара Загора.
Само за първите десет дни на т.м. в Районна прокуратура-Свиленград са образувани общо 15 бързи и незабавни производства срещу чужденци за нелегално преминаване през границата ни..." - в. „Труд".

Наближаващите местни избори заемат все повече място на страниците на всекидневниците.

„Кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов, който е подкрепен от Реформаторския блок, е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние на 12 август 2007 г., съобщи агенция ПИК. Година по-късно е започнало наказателно производство, което завършва с условна присъда от 3 месеца с 3 години изпитателен срок, след подписано споразумение.
"Преди 8 г. сгреших. Не подкупих, не забатачих, застанах отговорно. Понесох си последствията. Не се договарях. Човек като живее, греши. Днес не греша, днес съм много по-силен", каза Трифонов на специална пресконференция. На въпрос дали Радан Кънев е знаел за присъдата му, кандидатът за кмет отговори, че лидерът на ДСБ вече знае и че продължава да го подкрепя..." - в. „24 часа".

„Премиерът Бойко Борисов отговори на нападки, свързани със скандала около кандидата на РБ за кмет на Варна.
"Гледайки изказването на кандидата на Реформаторския блок за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е "накарал" кандидата на Реформаторския блок да пие и да шофира в нетрезво състояние. Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във "Фейсбук" по повод разкритието на ПИК, че кандидат-кметът Чавдар Трифонов е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние.
"Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и "подтикне" кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да "смъмря" Цветанов за това", закани се Борисов." - в. „Стандарт".

„Най-важната за политическите партии кампания, тази за местния вот, е структурирана така, че да предизвика минимално гражданско участие. Състезанието се ограничава до твърдите ядра и групите, над които местните играчи имат гарантирано влияние.
Това е основният извод от октомврийско проучване на "Алфа рисърч".
Общо 58 на сто от българите възнамеряват да отидат до урните на 25 октомври, като 25% се канят да използват преференциите, показват данните.
В националния референдум декларират, че ще участват 49 на сто, като в тази група 77% ще гласуват с "да" за въвеждане на електронно гласуване, а 13% с "не". Едва 2% биха бойкотирали референдума. Кампанията за всенародното допитване е неглижирана от партиите, твърдят социолозите.
Броени дни преди вота 39% от българите твърдят, че нямат представа от нито една проява на над 42 000 кандидати за кметове и общински съветници. В най-мажоритарните български избори 46% от хората забелязват агитацията на политическите партии, 15% - на местни влиятелни лидери, 11% - на работодатели и бизнесмени. Действията им са от 2 до 5 пъти по-често срещани от тези на самите кандидати за изборни постове, коментират социолозите.
Според тях "акцентът на кампанията се измества от информиране към пряко въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят". Добавят, че в тази ситуация привличането на избиратели с извън политически средства от скандална става нормална практика за все по-широки групи избиратели, особено в средите на хората с по-ниски доходи и етническите малцинства..." - в. „24 часа".

„48% от българите смятат, че местните избори у нас ще са нечестни. 17% очакват те да честни, 35% - честни в известна степен. Това сочат данните от октомврийското национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч".
Всеки шести българин смята, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощи в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Бартерът „услуга срещу вот" е още по-популярен сред ниско образованите и жителите на селата - всеки четвърти го смята за нещо добро, и сред ромите - над половината от тях.
Единствено парите на ръка все още се смятат за неприемливи - едва 7% възприемат тази практика за нормална (54% сред ромската общност).
Един на всеки десети твърди, че лично са му предлагали услуга или пари срещу вот. Сред българските турци този процент достига до 26, а сред ромите - до 35 на сто. 28% от българските граждани твърдят, че такива предложения са получавали техни познати.
Колкото по-склонни са хората да възприемат практиките за директно въздействие като нормални за политиците, толкова по-малко оценяват изборите като честни, обобщават от "Алфа рисърч"..." - в. „Труд".

„Полицията дебне с агенти под прикритие за дилъри на гласове в Пиринския край. Сериозен ресурс на Областната дирекция на МВР - Благоевград е ангажиран за обезпечаване сигурността и добрия обществен ред по време на предизборната кампания и в самия изборен ден на 25 октомври. Агентите под прикритие ще дебнат в рисковите населени места за търговци на гласове в Пиринския край.
Целта е дилърите на вот да се хващат на място, тъй като иначе е много трудно да се докаже това престъпление.
Най-много агенти ще има в ромските махали на Благоевград, Сандански и Петрич.
При постъпили сигнали за подобна дейност на представители на различни партии ще се действа съвместно, съобщиха от прокуратурата и полицията.
Всъщност купуването на гласове е стартирало още в края на септември месец. Продават се и се купуват не само ромски гласове, мизата в Благоевград върви по 20 лева. Най-много се търгуват гласове за кандидати за общински съветници. Но до мемнта няма нито един заловен или доказан дилър." - в. „Труд".

„Партии и кандидати декларират с неохота дарителите си
Твърде постен се оказва засега списъкът с дарителите на местните избори. Според правилата участниците във вота трябваше да декларират до 30 септември пред Сметната палата спомоществувателите си, като след това своевременно трябва да съобщават и за нови. Електронният регистър обаче към момента съдържа информация за едва десетина дарения за трима кандидати, като данни за ГЕРБ, БСП, "Атака" и други водещи партии изобщо липсват.
От справката става ясно, че 4 дарения по 10 000 лв. е получил кандидатът на Реформаторския блок за кмет на столицата Вили Лилков. Сред спонсорите е Никола Николов, който е бивш депутат и една от "легендите" на СДС отпреди 20 години, добил популярност като лидер на кръга "Агнешки главички". Другите дарители са Златко Николов, Милчо Благоев и Николай Козанов. Най-много дарения е декларирал независимият кандидат-кмет на Неделино Боян Кехайов, който е зам.-директор на ОДП Кърджали - 9 по 1000 лв. 1000 лв. има вписани и за Стефан Михайлов, който участва на кметския вот във Велико Търново чрез движение "Царевград за Велико Търново". Той пък е шеф на местния клон на НАП. Декларирани са и 10 лв. от името на велинградската общинарка Дияна Кехайова с цел разкриване на сметка за коалиция "Бъдеще за община Велинград".
Таванът на даренията е 10 000 лв. Участниците във вота са длъжни да подават информация до 24 часа на 24 октомври." - в. „Сега".

„Администрацията на Министерския съвет откри нова обществена поръчка за осигуряване на машините за гласуването на местните избори на 25 октомври.
Първият търг се провали, след като две от явилите се три фирми дадоха по-високи цени от обявената прогнозна стойност от малко над 83 хил. лв. без ДДС. Третата фирма пък бе отстранена заради липса на обосновка за далеч по-ниската цена, която бе предложила.
На изборите на 25 октомври ще се гласува машинно само за общински съветници, и то само в 50 секции в София..." - в. „Дневник".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини