От х:

Днес в x:

Строят джамия за 1 млн. лв. в Столипиново

Организация с нестопанска цел, носеща името „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание" ще строи социален молитвен дом в ромския квартал „Столипиново" в Пловдив.

„Стойността на проекта е за 500 хил. евро, които ще бъдат събрани от неизвестни засега спонсори", съобщи бившият главен мюфтия Недим Генджев, който е председател на организацията. Той благодари на община Пловдив за съдействието по издаване на разрешително за строеж и подчерта нуждата от такова място, защото в „Столипиново" живеели много бедни хора, предаде Дарик.

По думите му сградата, която ще се намира на ул. "Батак", до общинския пазар, ще разполага с компютърна зала, зала за молитва, трапезария за социално слаби, безплатен медицински център с лекар и зъболекар, както и търговска част, с която да се плащат консумативи като ток и вода. Отделно молитвеният дом ще разполага и със зала за събрания и срещи за 200 човека, обществена баня и учебна зала. Генджев е категоричен, че в молитвения дом няма да бъдат допуснати радикални течения на исляма, тъй като мюсюлманско сунитско ханефитското изповедание било „най-ортодоксалното течение на исляма".

„В молитвения дом няма да има имами, които са обучавани в чужбина, всички ще бъдат или от средните мюсюлмански училища в България, или от Ислямския институт", каза още той.

Генджев допълни още, че проповедите ще бъдат на 3 езика - арабски, български и турски.

Идеята за строежа на този социален молитвен дом Недим Генджев сподели още през 2010 година, но по онова време имаше само закупен парцел без готов проект за сградата.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски, който отговаря за общинската собственост, потвърди, че има издадено строително разрешително, но отказа повече подробности по темата.

От Районното мюфтийство на Пловдив заявиха, че не знаят за какво става въпрос и не могат да вземат отношение по темата.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини