От х:

Днес в x:

EVN: Нелегалният ток в Република ни се заплаща

Електроразпределителната компания EVN обяви, че подкрепя и приветства намесата на държавните институции по решаването на казуса с частната ел. мрежа в хасковския кв. Република. В нарочно писмо от представителството на австрийското дружество заявяват, че ще съдействат на Районна прокуратура Хасково по стартиралата проверка.

От EVN обаче уточняват, че дружеството не е пряко засегнато от далаверите с тока в махалата, тъй като сметките за потреблението там им излизат.

От компанията признават, че действително дълги години квартал Република в Хасково е бил сред районите, откъдето са отчитани загуби, имало е ниска събираемост, но признават, че кварталът е бил и с лошо качество на снабдяването.

Проблемите обаче са били разрешени с обновяването на мрежата в квартала, инсталирането на електромери с дистанционно отчитане и СОТ система.

Благодарение на тези мерки рязко са пресечени кражбите на електроенергия. В подкрепа на това от EVN цитират следните данни:

Загубите от кражбата на ток през 2014 г. Са намалени до под 5 %, при ниво от 24 % през 2009 г. В същото време събираемостта в квартал „Република“ е увеличена до 99% към днешна дата при едва 60% събираемост през 2009 година.

От компанията обаче признават, че успоредно с добрите резултати, които отчитат, в Република действително са наблюдавали процес на увеличаване броя на постройки с неясен статут, чиито собственици не са подавали заявления за присъединяване към разпределителната мрежа.

“Видно през последните години, част от тези постройки получават захранване от вътрешната мрежа, собственост на редовно присъединени клиенти на компанията, вероятно с тяхно съгласие. В този смисъл електроенергията, ползвана от неприсъединени по смисъла на закона клиенти, се отчита от електромерите на редовните клиенти и се заплаща от тях, без да ощетява никого и без да нарушава качеството на снабдяване.”, коментират от EVN

Така от компанията на практика обясняват, че незаконния ток реално се плаща. Това едва ли са отделни домакинства, защото никой не плаща доброволно тока на десетки съседи. Остава прокуратурата да отговори кой всъщност плаща тока в Република?

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини