От х:

Днес в x:

Предизвикателството МЕНСА - в Димитровград на 18-ти октомври

    Менса идва от Mens agitat molem - което на латински означава духът движи материята. Не е образованието това, което движи мозъка, а мисълта. А върху умението да се мисли може да се работи. В това са убедени всички членове на Менса. 

    Менса не е политическа организация, нейните членове са различни по възраст, занимание и интереси. Това обаче, което ги обединява, е техният коефициент на интелигентност - IQ. За да станеш член на Менса, се иска само едно - да прескочиш бариерата от 148 точки на теста. 148 е коефициентът на интелигентност, който притежават едва 2% от населението.

    В Менса членуват само около 500 българи, въпреки че над 2300 са прескочили границата. Просто не всеки желае да стане член на организацията. Много хора искат само да докажат на себе си, а и на другите, колко са умни. Освен това на тестовете се явяват предимно мъже. И тази тенденция е световна - едва 1/3 от менсаджиите са представителки на нежния пол. Въпреки това обаче дамите дават също толкова добри резултати, както господата. 

    В началото на 1998 г. само двама от депутатите в Народното събрание били членове на Менса. На 30 юни същата година в парламента се провежда тест на Менса специално за депутати. Едва 14 от народните избраници обаче се престрашават да се явят на теста, всички от ОДС. Шестима успяват да покрият минимума от точки, позволяващ членство в организацията, и така менсаджиите в тогавашния парламент стават 8. Не е лоша идеята на теста да се явят и настоящите народни представители, а защо не и кабинетът, президентът и кандидатите за местна власт. За момента е известно, че един от кандидатите за кметския стол в Димитровград ще се яви на теста.

    А какво всъщност представлява тестът? Това са 36 графични въпроса - пространствен тест с геометрични фигури. Той е ограничен по време - участниците имат на разположение едва 40 минути. Така че преминалите го задължително са с бърз ум и светкавични реакции. Друго, което ги обединява, освен IQ над 148, е, че по правило менсаджиите са хора с чувство за хумор. Повечето от тях са интровертни личности, но в средата си се отпускат и умеят да се забавляват. От 36-те държави, в които се провежда тестът, 27 използват същия модел въпроси, както в България. В англоговорящите страни има и устен тест, който обаче е неприложим за нашата страна.

    В Димитровград тестът на Менса България ще се проведе на  18 Октомври, от 11.00 ч, в Езикова Гимназия "Иван Богоров", бул Христо Ботев 45. До теста се допускат пълнолетни лица. За лицата между 14 и 18 г. е необходимо присъствието на родител/настойник. 
    Необходим е документ за самоличност. За записвания - http://mensa.bg/
    Таксата за теста е 25лв. телефон за контакти - 0883494910(18-21ч).

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини