От х:

Днес в x:

Акциите на полицията в Кърджали затвориха пазара на дрога

Всеки втори ученик е пробвал наркотици, дори повече от веднъж. След акция на полицията в Кърджалийско дилърите на марихуана са прибрали стоката си.

"Все по-трудно се намира в последните седмици марихуана дори за една цигара. Когото и да питаш отговорът е един и същ „Няма!". Това твърдят употребяващи лека дрога в Родопите, по думите на които „пазарът се е затворил" след акциите на полицията в Кърджалийско.

След като полицаи открили 0,367 грама канабис скрити в чорап, при проверка на средношколец, това ще бъде тема, обсъдена в час на класния ръководител.

Дрогата била оценена за 2 лева и 20 стотинки. Магистратите освободиха от наказателна отговорност ученика, но му наложиха „Обществено порицание", което трябва да се изчете в часа на класния ръководител в гимназията.

„Дилърите се изпокриха или просто няма „материал". Марихуана за около 60 000 лева, подготвяна да залее пазара в региона малко след началото на учебната година, бе спипана при спецоперация на Областната дирекция на полицията в Кърджали в началото на септември.

Трите плантации бяха открити в района между ардинските села Светулка и Бял извор. На място бе задържан и „фермерът"-21-годишен местен жител. Младият мъж е обгрижвал реколтата от 68 стръка марихуана, която вече е била достигнала зрялост и съвсем скоро е трябвало да премине към следващия етап-сушене на растенията. Теглото на зелената листна маса е 45 кг. „От нея за продажба на пазара ще бъде подготвено количество от около 12-13 кг. сух материал. Цената на цигара марихуана на улицата е 10 лева. Това е най-голямото количество от този вид наркотик, което сме заловили от началото на тази година", заявиха веднага след акцията от ръководството на Областната дирекция на полицията. Трите малки ниви с наркотичните насаждения са били наблюдавани от секретни постове. „Фермерът" е бил задържан в момент на поливане на растенията, които са били с височина между 1,20 и 1,90 м.

По 44 случая на притежание, отглеждане и разпространение на наркотици са работили полицаите в региона от началото на тази година. През 2014 г. тези случаи са били 18.

За девет месеца в Кърджалийско са задържани 3,185 кг марихуана, 4,2 гр амфетамин, 22,25 гр. хероин, 0,5 гр. кокаин, 187 стръка канабис. „През месец май т.г. в землището на момчилградското село Лале установихме нива с 826 стръка опиев мак. Последно в страната подобна плантация с растението, от което се прави хашиш, е била установена през 2001-2002 година в района на Петрич. Климатичните особености на региона, големият брой обезлюдени села са предпоставка за отглеждането на наркотици", посочват от полицията.

В края на август в Черничево бе задържан 60-годишен с над 3 килограма марихуана. „Как е станало това, защо се е решил да прави тези неща, никой не може да каже. Виждали сме го по събори в региона. Всичко друго може да го наречеш, само не и бандит, който се занимава с наркотици. Някой друг сигурно стои зад всичко, а нашият е бил подведен да се грижи за новите сортове растения", коментира съселянин на задържания алтернативен земеделец.

„Няма статистика и анализи от някакви си чиновници. Истината е следната: всеки трети, дори всеки втори ученик в тийнейджърска възраст е вземал наркотици и то повече от веднъж. Едни само пробват и се отказват, на по-голямата част обаче им харесва и продължават. Това е случващото се. Анализът се прави на „терен", от наблюденията", твърдят запознати с порядките на улицата и нощния живот в Кърджали. Според тях, масово сред младите основа на всеки купон е марихуаната, но не липсват и амфетамини.

„Хероинът е рядкост. Трябва да го търсят в Махалата, сигурно 90 на сто от хероинките са там. Най-евтината дрога. Амфетите са друга работа. Търсена стока са.

За 20-30 лева купонът влиза в други измерения. Две линии стават от около 0,3 грама. Познавам поне десетина момичета, които правят всичко с всеки след като прекарат нещо през носа си. Направо откачат, а порно сценариите пасти да ядат.

Амфетамините (на жаргон ги наричат кака Ани), се грижи за доброто настроение за двайсетачка за грам, тревата също върви по толкова. Безгрижно се чувстват хората.

Полицията хваща в по-голямата част от случаите само консуматори. Те не са дилъри, понякога се превръщат само, за да избият своите пари. Схемата е следната-купуват се, да речем два грама, продава се единият разделен. Няма кой да тръгне да мери и се лъжат взаимно в количествата. Това си е махленска история", разказват запознати със схемите.

Според тях, основните играчи на пазара край Арда са около 7-8 души, които работят с по-дребни дилъри. Сушата за марихуана пък настъпва поне два пъти годишно. „По това време на годината е така, същото се случва и в началото на пролетта. Никой няма, рядкост е да се намери. Не е невъзможно, но все пак... След това започва по-силният период", казват на улицата.

Дрогата става примамлива и за правенето на пари. „Много момчета изгърмяха след като решиха да стават плантатори. Малка градинка край някое затънтено село. Сееш плевела и той тръгва. Не са нужни много усилия. И като израсне-хоп, щракват белезниците. Все ще се намери някой да топне. Много употребяващи така се измъкват-просто стават топачи и по-веригата гърмят други. Вчера може да са пушили заедно, но утре изгаря дружката, за да може друг да се излезе от ситуацията. Такава е работата. Други пък само се ослушват да разберат, че някъде някой е посял нещо и се отива-ряз стъблото, в багажника и дотам", разкриват наркосхемите запознати.

Всички обаче са убедени, че броят на опиталите дрога в региона е далеч по-сериозен от всички официални данни и проучвания, които се правят.

В Родопите картината е следната: обезлюдени села, пустеещи ниви, население извън пределите на държавата си, а останалите мислят схеми. Независимо дали са абонирани за политици или горди собственици на декар градина с крава и десет кокошки.

Нивите не пустеят съвсем. Още се работят, ама хаир няма особено. Ни в тютюна, ни в картофите, но познанията в земеделието вървят и с икономическите постулати. Никак не е трудно между доматите да се метне някоя „холандска семка", спомен от гурбета. За плевел усилия, пот и европейски програми не са нужни. Предпоставките са налице. Беден регион, някъде из тъча, обезлюдени паланки, голяма печалба. Гладът и мизерията са по-страшни от закона. А бягството от тях става само за минути-с няколко дръпвания и мощно смръкване, пише авторът.

Жельо Михов
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини