От х:

Днес в x:

ВСС избра районен прокурор Калоян Димитров за втори мандат

Единодушно с 19 гласа "За" Висшият съдебен съвет единодушно избра за втори мандат Калоян Минчев Димитров за административен ръководител на Районна прокуратура в Асеновград.

Димитров е с над 16 години юридически стаж. Бил е прокурор в Районна прокуратура - Карлово (2006г. - 2010 г.,) а от юли 2010 г. е районен прокурор на Районна прокуратура - Асеновград.

Личната си мотивация за участие в конкурса кандидатът е обвързвал с успешния си мандат, въведените добри практики в организацията на работа, постиженията и възможността за професионално надграждане и реализиране на идеи свързани с оптимизиране на специфичната прокурорска дейност и работата на служителите в прокуратурата, се казва в съобщението пресцентъра на ВСС.

В Концепцията си за стратегическо управление прокурор Димитров е обърнал внимание на необходимостта от попълване на прокурорския щат, както и този на разследващите полицаи. Според него приоритет следва да бъдат ефективното противодействие на престъпността в района, постановяване на качествени, законосъобразни, мотивирани и обосновани прокурорски актове с оглед редуциране на отменените такива и постановените оправдателни присъди, подобряване на срочността, непосредствено взаимодействие и сътрудничество с разследващите органи, подобряване комуникацията с медиите, утвърждаване на добра и компетентна практика в корупционните разследвания, противодействие и превенция на престъпленията извършени от непълнолетни и противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Сред набелязаните от него цели са екипен принцип на работа с разследващите полицаи, приоритетна работа по досъдебни производства, водени срещу лица с две и повече неприключени наказателни производства, контрол върху продължителността на разследванията, оптимизиране процеса на пряката прокурорска работа, поддържане и надграждане на добра комуникация с контролните органи по линия надзора за законност.

Въпроси към кандидата са задали Румен Боев, Васил Петров и главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с взаимоотношенията със Районен съд – Асеновград - откога и как е реализирана инициативата за въвеждане на принципа на случайно разпределение на досъдебните производства между разследващите полицаи, постигнатите резултати и въвеждането и в други полицейски управления на тази „добра практика“.

Кандидатурата на Калоян Димитров е подкрепена от Ясен Тодоров, който се е позовал на личните си впечатления от работата му като прокурор в Районна прокуратура Карлово, и постигнатите много добри резултати и показатели в работата на ръководената от него прокуратура.

В изказването си главният прокурор Сотир Цацаров е акцентирал върху високия брой на незабавните прозводства в Районна прокуратура - Асеновград, които сумарно надхвърлят общият брой на този вид производства в съдебен район Пловдив и въвеждането на принципа на случайното разпределение на досъдебните производства сред разследващите полицаи като гаранция за постигане на спокойна работна атмосфера, равномерно натоварване на полицаите и пълна липса на субективизъм в разследващите действия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини