От х:

Днес в x:

Търсена за тероризъм 17-годишна сама поиска да остане в ареста

    Търсената от Холандия по обвинение в участие в терористична група 17-годишна Шаима Калоуаа сама пожела да остане в хасковския арест. Това стана на днешното заседание на Окръжния съд, на което се разглеждаше искането на прокуратурата за оставяне на момичето зад решетките, докато се реши въпросът за екстрадирането му.

    Сигнал за изчезването на ученичката е бил подаден от родителите й. Те били обезпокоени, че дъщеря им е изчезнала, без да се обади и смятали, че е поела към Сирия, за да се присъедини към Ислямска държава. Според холандската прокуратура момичето е поддържало тесни контакти с радикализирани ислямисти, включително бойци на Ислямска държава. Затова холандското обвинение смята, че въпреки крехката си възраст момичето е част от терористична организация.

    Вчера в ареста бяха оставени други двама холандски граждани – Илиас Хасан и Юнес Айса. Обвиненията към тях са същите. Тримата са пътували заедно, прекарали са няколко дни в София, след което се насочили към Турция. Официалната им версия е, че са възнамерявали да прекарат един уикенд в Истанбул. На Капитан Андреево обаче са арестувани, след като станало ясно, че за двамата младежи, а малко по-късно и замомичето, има издадени европейски заповеди за арест.

    Шаима сама пожела да остане в ареста главно заради липсата на пари. “За нейната собствена безопасност е по-добре да остане в ареста. Тя не разполага и с никакви средства”, обясни служебният й защитник Христо Маргаритов. Шаима лично потвърди пред съда това становище. Но не пожела да разкрие пред магистратите какви са били мотивите й да напусне семейството си и предприеме това пътуване, особено без никакви средства.

    Очаква се началото на следващата седмица да започнат съдебните процедури по екстрадицията на тримата холандски граждани.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини