От х:

Днес в x:

Половината от водата се губи по трасето, плащаме си я

    50 % от питейната вода в Хасково се губи през течове и изтича по улицата. За сметка на това обаче се разпределя всеки месец по фактурите ни. Това стана ясно днес по време на брифинга на шефа на местното ВиК дружество инж. Тодор Марков.

    Авариите на територията на областния град, които сега са ежедневие, ще започнат да зачестяват още повече. Основната причина непрекъснато някъде из града да бликва гейзер е старата водопроводна мрежа. Итернитовите водопроводни тръби по нея са на по 40 години и вече на много места не могат да поемат дебита, да устоят на налягането и гърмят, обясни инж. Марков. Според него въпреки непрекъснатите инвестиции, които ръководеното от него дружество прави като подмяна на тръби, смяна на агрегатни помпи в помпените станции, не са достатъчни. За да се реши проблемът на Хасково с водата е необходимо изграждането на пълен воден цикъл. „ Парите са осигурени, остава само да се консолидираме“, каза Марков, като така намекна, че времето минава, а Хасково все още няма ВиК асоциация, заради което може да изгуби и средствата от европрограмата за ВиК инфраструктура. Марков даде пример със Смолян, където проектите им са готови а започва изграждането.

    Шефът на водоразпределителното дружество обърна внимание и на слуховете, които се разпространяват напоследък, че в Хасково се пие вода от р. Марица. Марков посочи, че това категорично не е вярно, но все пак призна, че качеството на водата, особено що се отнася до съдържанието на манган, не е на ниво. Марков посочи, че при последните проби на РЗИ е отчетено манганово съдържание на питейната вода, който тече от чешмите на хасковлии три пъти над нормата. Манганът в нея е 150 микрограма на литър, вместо допустимите 50.

    Инженер Марков съобщи, че по проект за половин милион лева на МРРБ в момента в Северната индустриална зона на Хасково е започнала подготовката на терена за изграждането на 4 нови кладенци, които ще заменят досега съществуващи с високо съдържание на манган. 

    М.Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини