От х:

Днес в x:

Харманли с първия „Музей на българката“ у нас

Първият у нас музей, посветен на българката ще бъде позициониран в Харманли.

Инициативата тръгва с откриването на постоянна експозиция под надслов „Изворът на Белоногата“ в местния Исторически музей тази вечер, а идеята е тя да прерасне в последствие в „Музей на българката“. Експозицията заема целия втори етаж на музея. Тя съдържа над сто народни женски носии, както и женски накити от миналото.

В зала № 1 под надслов „Рано ранила Гергана“ са подредени носии от харманлийския край. Те са събирани от всички села на общината и представят фолклорното богатство и едновремешен бит на българката като мома и невеста.

В зала № 2 на музея са изложени носии от цяла България, сред които и една на бесарабска българка.

Български традиционни женски накити могат да се видят в друга зала на музея. В близко до нея помещение е представена в носии българска народна сватба от старо време.

Експозицията разполага и с колекция от български народни носии на Светослав Петров от гр. Елена.

Музеят на българката е единствен по рода си в България, казва директорът доц. Тодор Спиридонов. Той се подготвя няколко години по инициатива на Община Харманли и с усилията на музейните работници. Експозицията е свързана със символа на Харманли – Герганината чешма, известна от знаменитата поема на П. Р. Славейков като „Изворът на Белоногата.“

  haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини