От х:

Днес в x:

Пратиха в ареста в Хасково двама, издирвани за тероризъм

    Двама холандски граждани бяха оставени зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража” от Хасковския окръжен съд днес. 22-годишният Илиас Хасан и 18-годишният Юнес Айса са били арестувани в 3.30 часа на 5 октомври на Капитан Андреево при опит да минат в Турция. Задържането им е по силата на европейски заповеди за арест, издадени от прокуратурата на Нидерландия.

    Обвиненията срещу двамата са в заговор за убийство, подготовка и планиране на престъпления, свързани с тероризма. Илиас Хасан е роден в Найроби, Кения, но е холандски гражданин. Той е бил задържан от турските власти през декември миналата година, когато направил опит да пресече границата със Сирия. Няколко дни по-късно се свързал с боец от терористичните групи оттатък границата и направил втори опит, също неуспешен. По информация на холандското обвинение младежът обявил семейството си за еретици и тръгнал към Сирия, за да се присъедини към ислямистите.

    Любопитното при 18-годишния Юнес Айса е, че сигналът за намеренията му да се присъедини към терористите в Сирия бил подаден от самите му родители. Според холандската прокуратура справката с неговите телефонни разговори показвала, че е поддържал интензивни контакти с радикално настроени лица, а в един от телефоните му са открити символи на Ислямска държава.

    Така двамата ще останат зад решетките, а през следващата седмица се очаква съдът да разгледа и искането за екстрадиция.

    Утре пък Хасковският окръжен съд ще разгледа още едно искане на прокуратурата на налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за друга холандка, която също е обвинена в тероризъм.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини