От х:

Днес в x:

Подвижни частици влизат в тялото и спират вътрешни кръвоизливи

Въпреки че съществуват медикаменти за спиране на кървене, прилагането им при вътрешни кръвоизливи е трудно. Потокът на кръвта затруднява доставянето на препарат до мястото на нараняването, пише Gizmag. Екип от канадски изследователи съобщава, че е намерил решение на този проблем. Учените са разработили микроскопични частици, които произвеждат газ, за да се движат срещу течението.
Под ръководството на Кристиан Кастръп от Университета на Британска Колумбия изследователите са разработили агент, който въздейства кръвоспиращо. В прахообразна форма агентът се състои от частици от калциев карбонат с размер около един микрон. Потопени в течност, частиците отделят въглероден двуокис. Карбонатът формира порести микроструктури, които се прикачат към синтетичен кръвосъсирващ препарат, наречен транексамова киселина, и го пренасят нагоре срещу посоката на изтичане на кръвта. В рамките на тест, възпроизвеждащ огнестрелна рана частиците са показали висока ефективност при спирането на кървенето.
Въпреки че ранните резултати са обещаващи, екипът посочва, че са необходими допълнителни тестове, преди препаратът да бъде използван при пациенти. Изследователите се надяват, че в бъдеще той ще се прилага при различни форми на вътрешни кръвоизливи, причинени от автомобилни катастрофи и при бойни сражения, например.

Източник: http://www.focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини