От х:

Днес в x:

Швейцарски екип създаде робот и дрон, които работят в тандем

 Що се отнася до технологиите, две неща стават все по-ясни. Едното е, че дроните бавно и необратимо превземат небето. Второто е, че скоро ще се покланяме на нашите властелини роботи, пише CNET. Какво ще се случи обаче, ако двете технологии се обединят?
Засега не е необходимо да се запътваме към бункерите и да строяваме армията, поне според видео, публикувано от швейцарския разработчик Autonomous System Lab. Във видеото компанията показва съвместната работа на дрон и робот, която може да се определи по всякакъв начин, но не и като застрашаваща. 
Най-напред хексакоптерът лети над помещението, за да го проучи и картографира в няколко измерения. Информацията, събрана от самоуправляващата се летателна машина се изпраща към подобен на куче робот, който я използва, за да изчисли оптималния път до крайната цел. След това роботът се придвижва по избрания маршрут. Системата включва и лазерни сензори, чрез които се правят корекции на траекторията, за да се избегнат препятствия, появили се след като дронът е направил карта. 
Това, разбира се, е модел на сътрудничество между дрон и робот в ранна фаза на разработка, а и в малък мащаб. Възможно е някой ден роботизирани войници да използват дрони-скаути, за да победят врага. Остава само да се надяваме, че врагът няма да сме ние, коментира CNET. 

Източник: http://www.focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини