От х:

Днес в x:

Димитровградчанка най-добро джипи в България, нито един хасковлия в топ 100

    Д-р Елена Иванова е най-доброто джипи в България по класация на Министерството на здравеопазването, изработена по утвърдени критерии и анализ на ефекта от диагностично-лечебните им дейности. След внимателна пресявка МЗ са определили 100-те най-добри общопрактикуващи лекари, като първите 10 влизат в престижния елит, а всеки от тях ще получи специален бонус от 5000 лв. Д-р Иванова е номер 5. Тя е един от само двамата лекари от Хасковско, които намират място в класацията.

    Другият специалист е д-р Огняна Дервенкова от Свиленград, която е на 28-мо място. В топ 100 изненадващо няма нито един специалист от самия град Хасково, макар че тук са концентрирани ¾ от лекарските практики в областта. За сметка на това част от номинираните лекари правят класацията като именник на интересните селски имена - Громшин, обл. Монтана, Карайсен обл. Търново, Завет и Лозница, Разград, Българово, Бургас, Зверино Враца, с. Драгор Пазарджик и т.н.

    В класацията вероятно няма педиатри, защото списъкът на следените заболявания, по които се преценява ефекта от лечението на лекаря, са характерни предимно за възрастни хора - диабет, съдечно-съдови заболявания, ендокринология и т.н.

    Не са педиатри и двете лекарки, макар в листите им да има и деца. Значително по-натоварена от двете е д-р Елена Иванова, която има на списък 4293 пациенти. Бройката я класира като най-предпочитаният лекар измежду 29-те практики в Димитровград. За да смогне с наплива, д-р Иванова е наела и втори лекар. Освен в своя град, тя има кабинет и в ДКЦ „Свети Георги“ в Хасково. Многото пациенти отчасти се дължат и на многото специалности, които има - вътрешни болести, кардиология, обща медицина и хомеопатия.

    Лекар е от 1979-та година, джипи от 2000-та. Определят я като внимателен и загрижен лекар, който особено много държи на профилактиката. За нейно съжаление обаче значителна част от пациентската й листа е от диспансерно болни. С тъга отчита, че освен традиционните исхемични заболявания, димитровградчани все повече са косени от онкологични заболявания на белите дробове, което за нея е в пряка връзка със системно замърсявания въздух над града. Рязко растат и заболяванията на щитовидната жлеза за стари и млади пациенти.

    За разлика от нея, д-р Дервенкова от Свиленград е ограничила умишлено листата си до 2654 пациенти. Твърди, че към 2000-та година е имала над 5000, но се убедила, че е невъзможно те да бъдат адекватно обгрижени и лекувани. „Към момента 70-80 % от пациентите ми са обхванати от профилактиката и смятам, че мога да стигна 100-те процента. Но това ще бъде абсолютно невъзможно при по-голяма листа“, категорична е д-р Дервенкова. Тя е направо в младежка за джипита възраст - 53 години. Повечето от колегите й в митничарския град са далеч по-възрастни. Освен лекарите, в Свиленград застарява и населението, което предопределя заболеваемостта там - хипертония, сърдечно съдови заболявания, диабет, онкологични болести. Последните растат с най-голям темп през последните години, ужасена е д-р Дервенкова. Диабетът пък коси вече и пациенти на 30 и по-малко години. Точно 1/3 от листата й се състои от диспансерно болни, а 90 % от тях имат по две и повече заболявания. За д-р Дервенкова номинацията й като общопрактикуващ лекар е една реабилитация на местните джипита, непрекъснато обвинявани и „оплювани“ в публичното пространство, че не си вършат работата. Става така, че общопрактикуващите лекари са изкупителната жертва на здравната система. „Ние сме същите лекари, които се грижехме за тях /пациентите б.а./ и преди реформата. Тогава ни се доверяваха, а не ни обвиняваха“, споделя огорчението си докторът. Тя е с бяла престилка от 1987 година, има специалност по вътрешни болести и обща медицина.

    Класацията на най-добрите джипита е изработена в резултат на продължително наблюдение над работата на джипитата в страната, започнало със заповед на министъра от 24-ти януари тази година.

    Р. Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини