От х:

Днес в x:

120 спортисти и 2000 зрители на поклонение пред симеоновградските ангели

    Над 100 борци от България, Турция, Гърция и Грузия преплетоха мишци в международен турнир по борба в чест на 6-те великденски ангела на Симеоновград. Състезанието се провежда за първа година в памет на трагично загиналите в катастрофа деца, навръх Великден 2011-та година.  Тогава, точно в полунощ на 23-ти срещу 24-ти април, 6 младежи от 16 до 18 години останаха завинаги на тази възраст, след като бяха премазани от колата на пиян шофьор, докато отивали на църква. 4 години по-късно трагедията още е като открита и болезнена рана за цял Симеоновград. В чест на безвреме отишлите си деца, община Симеоновград гласува преименуването на традиционния турнир по време на градския панаир и осигури средства за неговото постоянно провеждане. От тази година състезанието е в календара на българската федерация по борба.  Посещаемостта му надмина всякакви очаквания на организаторите от борческия клуб „Вълко Костов”. Дошли не само поканените гърци и турци, а и грузински борци, които се състезавали под флага на елините. Най-многобройни естествено бяха от българските борцови школи.

    Турнирът бе само за момчета и момичета до 14 годишна възраст. Извън тях имаше две категории за мъже и жени, наречени абсолютни, където преборванията бяха по правилата на народните борби. За тях бяха осигурени и традиционните пехливански награди-теле, коч и парични премии от по 200, 150 и 100 лв. Парични премии имаше и за децата-всеки медал се награждаваше със 100 лв. Медалите бяха позлатени и изработени в САЩ, доставени от работещият там  Митко Чифутов, син на старозагорската легенда в борбата Димитър Чифутов.

    Турнирът бе уважен и от други изявени представители на българския спорт. На място пристигна олимпийският вицешампион, световен и европейски първенец Александър Томов и генерал-майор Нонка Матова. Една от най-добрите български стрелци за всички времена е известна и по света с това че е единствената жена, която по време на славната си кариера в спортната стрелба е подобрила и световния рекорд за мъжете.

    Състезанието в Симеоновград открива сезона на народните борби в цяла хасковска област, като другата седмица предстоят преборванията в Харманли.

    Р.Ф.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини