От х:

Днес в x:

3500 лов за диво свинско, целят рекорди

    Не по-малко от 3500 ловци в Хасково и областта нарамиха двуцевките за днешното откриване на ловния сезон за дребен дивеч и диви прасета. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, отстрелът на дългоочакваното грухтящо се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на месец януари в свободни територии, а в оградени площи  - до последния ден на февруари 2016 г.

    Помежду стрелбата по глиганите се прави групово или индивидуално ловуване на дребен местен дивеч, като за това отредените дни са събота, неделя и официалните празници. От 1-ви януари пък се разрешава водоплаващият дивеч, който може да бъде гърмян освен през уикенда и в сряда. За всички видове дивеч времето за лов е твърдо фиксирано-от 1 час преди изгрев, до 1 час след залез слънце. И за всички ловни излети е твърдо забранена употребата на алкохол. Почти като правилата за местните избори.  Тукашните авджии и без това ходят на лов в дните на вота, така че на днешния излет се гледаше като на една генерална репетиция за 25-ти октомври.

    Проверка на Haskovo.net установи пък, че ловджиите масово излизат в отпуск ако са от „късметлиите” да работят през почивните дни. На мнозинството им се отдало да получат почивен ден, понеже шефовете им в повечето случаи също са ловци и влизат в положението на „колегите”.

    Според гилдията на чифтето, тази година се очертава много добра слука, защото и имало обилна храна за прасетата, а от друга страна липсвали масирани горски пожари през лятото, които да прогонят дивеча. Из балканите на Ивайловградско, Маджаровско и Сакар се забелязвали цели стада диви прасета. Освен крехкото дивечово, ловците се облизват и за трофейни екземпляри, с които да увековечат за поколенията ловния си подвиг. Проучванията на ловните дружинки сочели, че от Харманлийско надолу се забелязвали трофейни екземпляри с тегло над 200 килограма, а познавачите се кълнат, че тази година ще се намират и 300 килограмови прасета. В интерес на истината не килограмите правят една свиня рекордна, а нейните кучешки зъби, така наречените глиги. По-миналата година ловно Хасково настръхна в очакване да грабне рекорда за най-зъбата свиня отстрелвана някога в България. Към палмата на първенството посегна шефът на хасковския ПИМ Димитър Назъров, който просна с един истрел „дяволът на прасетата” при хайка край маджаровското село Сеноклас. Впечатляващо бе не толкова теглото на глигана, 220 кг, колкото глигите му, които стърчали на половин педя от устата. При  абсолютен рекорд от 29 сантиметра бивни, поставен някога в благоевградско, колегите от дружинката на Назъров надяваха, че неговия трофей ще надскочи 30-те санта. В карйна сметка за чупене на рекорд не се чу, като според запознати инжинерът  се разминал само със сант с върховото постижение. През тази година обаче залозите са че през мушката ще изскачат и по-големи  прасета, които ще дадат достатъчно мишени на по-многобройната и още по настървена армия на ловците.

    Граничните ловци обаче, особено тези от Тополовградско и Свиленградско, ще имат проблеми. Вместо очакваното свинско, през цевите им като нищо могат да изскочат бежанци, които изобилстват в този край. Работата е там, че в гъстите щубраци на Сакар трудно можеш да видеш какво мърда в храсталака, преди да го напълниш с олово. Досега нямаше какво друго да е освен дивеч, сега има и сирийци. Затова на авджиите по границата се прави специален инструктаж за водене на лова, така че да не се допуснат нещастни случаи. Другият проблем за ловджиите е засиленото полицейско, а от няколко седмици и военно присъствие в района по границата. Логично, при наличието на хора, дивечът бяга вдън гори тилилейски, но утешението за ловците е, че по границайта има телена ограда. Тя бе планирана за спиране на бежанци, но предишните ловни сезони доказаха, че е далеч по ефективна за спиране на дивеча към Турско.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини