От х:

Днес в x:

В България 27.4% от домакинствата са с просрочени кредити

Финансовата култура на гражданите е слаба, условията за кредитиране са недостатъчно прозрачни, а анализ на кредитоспособността често липсва. Това са част от причините, поради които България е на едно от първите места в ЕС по просрочие на кредитите на домакинствата, изтъкнати на пресконференция от SISCREDIT ден преди началото на международната обществена кампания "Взимай кредити разумно". 

В България делът на домакинствата с просрочени кредити е 27.4%, по-малък единствено от Гърция, където е 33.9%, но по-лош от Румъния - 27%. На другия полюс е Люксембург където едва 4% от домакинствата допускат да не си плащат редовно задълженията, сочат международните данни, цитирани на форума.  

Порочният кръг, при който човек тегли кредит след кредит, е най-разпространен в по-малките населени места, където отпускането на бързи кредити е още по-неконтролирано и по-лесно достъпно за гражданите, които не съумяват да управляват добре своите финанси. Три четвърти от хората, които търсят рефинансиране на кредитите си, го правят заради свръхзадлъжнялост, показват наблюденията на пазара. 

Кампанията цели да повиши осведомеността и компетентността на крайния потребител като го обучи какви са важните въпроси, на които трябва да си отговори при избора на кредитор, как да определи сам реалната крайна цена на един кредит и да изчислява коректно месечния си бюджет, както и да му покаже важните детайли при подписване на кредитен договор. Друг стремеж на инициативата е да подобри прозрачността на сектора и да подпомогне трайното намаляване на все по-разпространените нелоялни практики в страната с цел установяване на устойчив кредитен пазар.
 
Националната кампания "Взимай кредити разумно" е част от инициативата на международнaта организация MicrofinanceCentre - обединяваща 104 институции в Европа и Азия,а партньори от българска страна са SISCREDIT. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини