От х:

Днес в x:

Доц. Никола Петров: Съдбата на Марс е бъдещето на Земята

 След сензационното разкритие на НАСА, че на Марс има вода, потърсихме мнението на учените от НАО Рожен, които денонощно изследват необятния Космос и допринасят за развитието на астрономическата наука в севтовен мащаб. Според зам.-директорът на НАО Рожен доц. Никола Петров, откритието за вода на червената планета е с голямо практическо приложение. За СмолянБГвести астрномомът обясни, че ако има подходяща за живот планета,освен Земята, то това е Марс. Но пред науката стои предизвикателството, да открие пътя за спасение на Земята, защото на планетата ни текат процеси, които са сходни с тези на Марс. А тя вече е необитаема.

-Г-н Петров, изненада ли е научното откритие, че на Марс има вода?

- Отдавна се предполага, че на Марс има корита, които в миналото със сигурност са били океан и е имало вода. Пробламът с Марс е по-малката му маса от Земята и това, че ядрото на планетата е отдавна изстинало. Затова тя не може да има достатъчно силно магнитно поле, което да я предпази от слънчевия вятър. Той буквално е издухал атмосферата на Марс и тя е много разредена-в следствие там се наблюдават едни от най-силните ветрове със скорост над 800км./ч., които за щастие няма на Земята.

Но-съдбата на Марс е съдбата на Земята, защото магнитното поле на Земята намалява и в бъдеще няма да може да ни пази от слънчевия вятър и радиоактивността му. Затова изучавайки Марс, ние можем да разберем какво ни очаква.

-Сензация ли е откритието, че на Марс има вода?

-В сферата на астрономията това не е сензация. Науката се стреми към доказателства, но сега на фона на многото мнения, които е имало, това вече е факт. Но всички ние, учените от България и съседните страни трябва да вземем поука, как с грандиозно изказване се прави сензация. Защото приносът не е само на НАСА. Много специалисти от Европейската космическа агенция са работили, за да се стигне до това потвърждение, че на Марс има вода.

Остава въпросът имало ли е живот на Марс? Защото, да- почти сме убедени, че е имало микроорганизми, но трябва да се стигне до там, за да се докаже.

Затова предполагам, че от НАСА значително ще ускорят финансирането на програмата, която предвиждаше с апарати да се кацне на Марс до 2030г. Мисля, че няма да чакат до тогава и ще ускорят проекта.

-Всъщност какво можем ние -земляните да направим, за да спасим изстиването на земното ядро на планетата ни?

-Ами затова е астрономията, науката ще отговори на този въпрос, както и за процесите за нашето бъдеще на планетата ни и дали тя има такова. Мярката за нашата научна дейност е броят на хората и техните публикации в научни списания със съответните рецензии. От 240 държави , тази година България е на достойното 40-то място със своята астрономия. А тя ни е нужна именно за бъдещето на цивилизацията, което зависи от овладяването на близкия Космос. Няма да се справим на Земята, ако не овладеем природните бедствия. Затова новината за вода на Марс е научен факт с голямо практическо значение. Марс е най-впечатляващата планета, защото тя се намира в зона около Слънцето-т.нар. „Зона на обитаване“. Това означава, че ако има планета подходяща за живите организми-това са Земята и Марс.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини