От х:

Днес в x:

Година след адския взрив в Горни Лом

Година след трагедията в Горни Лом няма виновни за смъртта на 15-те работници при взривовете. Причините за трагедията остават неясни и до днес, а някои от близките на загиналите възнамеряват да съдят държавата. На първи октомври миналата година точно в 17.00 часа в завод "Миджур”се чу мощен взрив. 13 мъже и 2 жени, които са утилизирали мини,  изгубиха живота си.  

Година по-късно от птичи поглед над завода се вижда, чевзривения цех все още не е възстановен. А близките на загиналите чакат да разберат причината за трагедията отнела майки, бащи, синове и дъщери.

"Измина една тежка година за мен. Да загубиш сина си е нещо страшно и не го пожелавам на никого”, сподели Димитър Димитров, бащата на загиналия Михаил.

За него виновна е държавата, която е допуснала внасянето на мините без да се спазват международните конвенции. "Прокуратурата търси вината по отношение на причините за взрива, докато аз имам претенции по отношение на това, защо тези мини са допуснати до нашата страна с цел утилизация при положение това не трябва да се транспортира, използва, а трябва да се унищожава", каза Димитров.

"Още продължавам да чакам вратата да се отвори", призна Борка Благоева, която загуби 39- годишния си син Цветан и 28- годишния си внук Христо. И двамата били на работа в злополучната смяна."Аз знам, че нито министъра на отбраната, нито министъра на вътрешните работи ще върнат децата ми, но аз искам да им се потърси сметка”, добави тя.

От прокуратурата във Видин съобщиха, че все още чакат заключението на комплексната взривотехнична експертиза, която трябва да каже, каква е причината за взрива и какви са били видовете взрив в склада.

Част от близките на загиналите вече са завели искове в съда и ще съдят държавата. Пред входа на завода общината е започнала изграждането на паметник на загиналите в адския взрив. Кога обаче ще бъде изграден все още не се знае.

Източник: http://novanews.bg
Източник: http://novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини