От х:

Днес в x:

Словенската полиция спря със сълзотворен газ мигранти

Словенската полиция разпръсна със сълзотворен газ група от няколко стотици мигранти, които се опитаха да влязат в страната от Хърватия. Инцидентът стана на граничния пункт Хармица, предаде "Франс прес". Вчера премиерът Миро Церар заяви, че Словения може да създаде транзитни коридори за мигрантите, ако те продължат да прииждат, за да им позволи да стигнат до западна Европа.

"Ако бежанският натиск стане твърде силен, Словения със сигурност ще обсъди маршрути, т.нар. коридори, с другите заинтересовани страни", каза Церар след заседание на Съвета за национална сигурност в Любляна.

Словенските власти са регистрирали вчера над 1000 мигранти, влезли в страната, докато 700 остават струпани на граничния пункт Обреже, на 20 км източно от хърватската столица Загреб.

Словения е готова да приеме до 10 000 бежанци, заяви в интервю за германски вестник словенският посланик в Германия Марта Кос-Марко, предаде "Франс прес". В случай, че кандидатите за убежище надвишат този брой, страната ще бъде принудена да помоли за помощ Европа.

Над 4000 мигранти са влезли в Унгария само за един ден вчера, съобщи правителствен представител в Будапеща, като добави, че оградата на хърватската граница ще бъде завършена в полунощ, предаде "Франс прес". До момента са изградени около 30 км от нея, а общата дължина е 41 километра.

В същото време Австрия, която е следващата страна по пътя на мигрантите, обяви че си запазва правото да ги приеме, ако те не искат да кандидатстват за убежище, заяви говорител на вътрешния министър. Изявлението идва, след като Унгария закара стотици мигранти при границата си с Австрия.

В сряда Австрия въведе по-строг граничен контрол в опит да овладее потокът от хора на своя територия. "Законовата рамка ни позволява да връщаме мигранти, да отказваме влизане или да го разрешаваме", каза говорителят на австрийското вътрешно министерство.

По-рано днес говорител на унгарската полиция съобщи, че мигрантите, които са били изпратени от Хърватия в Унгария, са закарани с автобус към границата с Австрия. Това решение не е било съгласувано с Австрия, заяви говорителят на австрийското вътрешно министерство.

В Хърватия вече са пристигнали над 17 000 мигрантипо данни на министерството на вътрешните работи, цитирани от ТАСС. Президентът Колинда Грабар-Китарович след спешно заседание на Съвета за национална сигурност заяви, че може да се очаква голяма вълна в близките часове, а министерството на вътрешните работи помести на сайта си призив към гражданите, владеещи източни езици, да станат доброволци преводачи, за да облекчат общуването на властите с мигрантите. Най-търсени са арабски, персийски, сомалийски, пущу и урду.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ за справяне с прилива от мигранти през границата, предаде "Ройтерс", като цитира съобщение на Комисията. От сряда сутрин над 17 000 мигранти са влезли в Хърватия. В разговора снощи Юнкер и Зоран Миланович са подчертали необходимостта от укрепване на защитата на външните гарници на Европейския съюз, засилване на помощта от ЕС в районите в непосредствено съседство и напредък по въпроса за разпределяне на бежанците между страните членки

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини