От х:

Днес в x:

Шумен ромски ритуал тероризира “Възраждане” с разрешение на общината, размина се масово меле

    Масови размирици между възмутени от звуков ромски терор и около 200 обилно почерпени гости на ритуала „къна” се размина на косъм около 21,30 часа в хасковския кв. Възраждане в неделя. Тонколоните започнали да вият още в 16 часа. За ужас на живеещите в 4 осеметажни блока с общо 15 входа, маанетата продължили и след 20 часа.

    „Беше непоносимо. Панелът се тресеше букавално. Беше невъзможно да се стои в жилищата”, разказа възмутеният ни читател Митко Петров. Той ни изпрати и любителски видеоклип, на който не се вижда почни нищо в тъмнината,  но пък се чуват адските звуци. Клипчето той заснел около 21,15 часа.

    „Обадих се на спешния телефон 112. Операторката каза, че знае за проблема, но празнуващите имали разрешение от община Хасково. След това ме прехвърли на дежурния в ОД на МВР. Той пък заяви, че след като шумната проява е разрешена до 23 часа, полицията няма право да се намесва”, разказа Петров.

    След разговора той слязъл пред блока, където вече се събрала група от 15 възмутени мъже. Сред тях били и домоуправители на входове.

    Петров станал свидетел как единият от съседите се обадил в полицията и им казал, че след като не идват, местните хора ще се разправят сами с ромите.

    „Самият аз не отидох. Ще участвам в изборите като кандидат за общински съветник и не исках случващото се да се политизира”, каза още Митко Петров.

    За щастие настръхналите за бой групи се разбрали и дисководещият Сунай намалил музиката. Малко след това тонколоните били прибрани и купонът продължил значително по-тихо. Ромите освободили междублоковото пространство и се оттеглили под навес. Озвучаването им продължило с уредба от кола, което било далеч по-приемливо за съседите.

    „В издаването на разрешението няма логика, но има политически контекст. Кметът Георги Иванов се стреми да ухажва ромските избиратели, като им угажда с разрешителни за сватби и други шумни тържества”, категоричен е Митко Петров.

    Той заяви, че не е против ромските обичаи. „Нека им бъде осигурено място, на което да си празнуват, но без да побъркват хората в блоковете. Има такива празни места недалеч  от бившето предприятие „Борба с ерозията”, смята той.

    От Регионалната здравна инспекция в Хасково обясниха, че нямат механизми за контрол при инцидентни шумови замърсители. „Можем да реагираме, ако има подадена индивидулана жалба, но само ако става въпрос за постоянно шумово замърсяване. Такива са автомобилният трафик и индустрията. Замерванията за тях се правят със специална апаратура в затворени помещения. Но е практически невъзможно измервания да се правят на открито и от инцидентен източник, каквото е едно мероприятие на открито”, обясни д–р Соня Димитрова от РЗИ.

    Проблемът с шумните ромски сватби, годежи и други събирания далеч не стои само в Хасково. От години се търсят начини за изграждане на специални паркове, където хората от ромския етнос да празнуват в Пловдив. Преди години беше анонсиран такъв проект, но той все още не е реализиран. Паркове и градини за ромски сватби вече има изградени в Силистра и Тутракан.

    Божидар СЪБЕВ

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини