От х:

Днес в x:

Алармират за евентуален скок на питейната вода в Димитровград

    За вероятността цената на кубик вода в Димитровград да достигне 3 лв. алармира днес общинският съветник Тодор Ташев, който е представител на Общината в общото събрание на ВиК. На среща с журналисти той коментира писмо на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), изпратено до общините в Хасковска област в края на юли.

    В него министър Лиляна Павлова призовава местните Общински съвети да се произнесат по идеята за обединение на ВиК - операторите от областта в едно общо водно дружество. Това трябва да стане до края на месец декември тази година, препоръчва министърът.

    В писмото буквално е записано, че ВиК-Димитровград трябва да бъде ликвидирано, каза Ташев. Според него, последствията от това биха били пагубни за Общината. 210 души, работещи в предприятието ще останат без работа и без да им е предложена алтернатива, заяви съветникът. 

    Сега димитровградчани плащат за кубик питейна вода 1,82 лв. с ДДС. Ако бъде одобрено предложението на министерството, според Ташев водата автоматично ще скочи на 3 лв. за кубик. Това е така, защото ние преминаваме към ВиК-Хасково и автоматично приемаме тяхната утвърдена от КЕЕВР цена, смята представителят в общото събрание на ВиК-Димитровград.

    По думите му, след това повишение в писмото се предвижда и друго, което трябва да бъде факт през есента на 2016 година и след приемане две нови наредби. В тях са заложени активите на водните дружества, които ще оскъпят питейната вода допълнително и тя ще достигне 3,60 -3,80 лв. Ташев пресметна, че двете най-големи ВиК - в Хасково и Димитровград имат активи за над 22 млн.лв, които включват ремонти по Водните цикли, дейност по пречистването и др. Той е на мнение, че тукашното водно дружество ще загуби от обединението 16 млн.активи и доход към общинския бюджет. Припомни, че местното ВиК не е на загуба, такава до момента е регистрирана единствено през миналата година.

    Като решение на проблема Ташев предложил докладна, която да бъде разгледана на последната сесия на Общинския съвет в Димитровград  за този мандат. Тя ще проведе на 17 септември. Докладната е против одържавяването на ВиК-тата и запазване на това в Димитровград. На председателски съвет днес предложението не е било прието в дневния ред.

    Ташев заяви, че приема темата като своя лична битка, защото от 2012 година се противопоставя на одържавяването на ВиК-операторите. Припомни, че води кореспонденция с МРРБ, НСОРБ и др. институции.

    Потърсен за коментар, управителят на ВиК-Димитровград Петко Ангелов заяви, че няма какво да каже по темата, защото на този етап липсва конкретно решение.

    "Има предложение за окрупняване на дружествата и толкова. Нищо друго няма като решение", каза още Ангелов.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини