От х:

Днес в x:

Унгария пусна автобуси с бежанци към Австрия

Първият автобус с бежанци, които искат да напуснат Унгария и да отидат в Австрия или Германия, пристигна на унгаро-австрийската граница на Хегешхалом-Никелсдорф, съобщиха световните агенции.

Тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на границата, както и бежанците, които вървяха пеша натам. 

В 01,40 ч. местно време автобуси взеха бежанците, чакащи дни наред пред централната гара в Будапеща и се насочиха към границата. Автобуси започнаха малко след това да отвеждат към границата и мигрантите, които вървяха покрай магистрала по посока на Австрия. Според различните източници те са между 1200 и 2500 души.

В един от автобусите бежанците обаче все още се питаха дали отиват във Виена или в бежански лагер, изплашени от случилото се в четвъртък. Тогава влак, която трябваше да отиде на границата, спря в района на град Бичке, където има бежански лагер и унгарските власти се опитаха да прехвърлят бежанците там. Стигна се до протести и сблъсъци, припомня бТВ.

Сега пътниците в автобусите вече са научили за решението на Австрия и на Германия да ги приемат и се вълнуват, посочва репортер на Франс прес, пътуващ с първия автобус. Сириец на 26 години от Дамаск споделя пред журналиста, че най-после вижда Дунав, за която е чувал толкова много, и казва, че гледката е невероятна.


Австрия очаква в идните часове на границата да пристигнат между 800 и 3000 бежанци с десетки автобуси, поясни говорителят на австрийската полиция Вернер Фашинг.

Екипи на Червения кръст имат готовност да приемат мигрантите. В района на Никелсдорф са осигурени 600 легла за новопристигащите. Мигрантите могат да подадат молба за убежище в Австрия, каза Фашинг.

Австрийското правителство в съгласие с германското каза, че няма да се опитва да пречи на мигрантите, които преминават транзит през страната, за да отидат в Германия и там да поискат убежище. Фотограф на Ройтерс пък твърди, че десетки мигранти вече са влезли в Австрия, посочва БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини