От х:

Днес в x:

В КДК Смолян представят уникална книга за историята на храмовете в Средните Родопи

    Клубът на дейците на културата – Смолян, кани смолянчани и гостите на града на творческа вечер за представяне на книгата “Земята гледа небето” - хора и православни храмове в Средните Родопи, на 10 септември - четвъртък, от 18 часа в зала “Петър Стайков”.

    Авторите Петър Шукеров, специалист по културология в СУ “Св. Климент Охридски”, Иван Патев, докторант в Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” и отец Димитър Михайлов са професионално ангажирани с темата и я представят изключително задълбочено и увлекателно. Книгата е голям формат, луксозно цветно издание, отпечатано от Издателство “Свети Климент Охридски” - София.

    Луксозната монографична книга излезе от печат съвсем скоро и на своите 300 страници е събрала историята и изображенията на православните храмове в Средните Родопи и хората, които са ги градили и изографисвали.

    Книгата е издадена по проект на “Среднородопска християнска памет ХІХ-ХХ век” в рамките на програмата “Диалози на паметта” на СУ “Св. Климент Охридски” - Университетски комплекс по хуманитаристика “Алма Матер”, с финансовата подкрепа на фонд “Научни изследвания” към МНО.

    “Нашата вяра не е конфликтна, тя не води спорове да надвива безбожниците (наричани често в Родопите фармасони, т.е. франк-масони), пише Петър Шукеров в главата “Празничната народна красност”. Тя просто изявява народната християнска общност ненатрапчиво, а с това и отделително, т.е безбожниците, невместените в нея, отпадат естествено и нетравматично...”

    Авторите проследяват пътя на националното пробуждане на родопчани, чрез потребността им от Бога и неговия храм през вековете, разказват канонично и увлекателно за съзиданието и въобразяването на местното ни духовенство. Книгата се разпространява безвъзмездно в църквите и манастирите на региона.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини