От х:

Днес в x:

Български фотограф, пробил в “National Geographic”, снима зарята в Димитровград

    Николай Пандев е от малцината български фотографи, който оставя името си на страниците на “National Geographic”. Преди две години той изпраща на английското издание един единствен свой кадър - на Северното сияние. В отговор получава четири имейла. “Искаха да видят оригиналната снимка, за да я публикуват. Не получих кой знае какви пари. Фотографията не  е това, което беше”, споделя 35-годишният мъж. Снимката е на 14 страница в броя, посветен на 125 годишнината на  “National Geographic”.

    Негови снимки са публикувани и в списание “Natonal Geographic Traveler”.

    Ник Пандев, както се представя, е фотограф на свободна практика в Англия от 6 години. Решава да се захване професионално с това след екскурзия, от която се връща с 4 000 кадъра. Исландия е една от любимите му дестинации за снимки, направили го разпознаваем в бранша. Афганистан, Мароко, Тунис и Египет са другите места, където с удоволствие носи камерата си.

    В Англия живее от 15 години. Заминава на студентска бригада от Техническия университет в София. И остава. “Лондон е правилното място, ако знаеш докъде искаш да стигнеш”, казва Николай Пандев.

    Той е от Стара Загора, но съпругата му е от Димитровград. Това е причината да пътуват често до бригадирския град. В Англия той ще отнесе снимки от зарята по случай 68-рожден ден на града.

    “Ако ме питаш кой е най-хубавият ми кадър, ще ти кажа - този, който ще заснема утре. А каква е тайната на добрия кадър? Това е като в живота - да си на правилното място, в правилното време”, доверява още Николай Пандев.

    Христина Котларска

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини