От х:

Днес в x:

Семейството на загиналото сирийско дете опитвало да стигне до Канада

Семейството на тригодишното сирийско момченце, чието телце беше изхвърлено от морето на брега край турския курорт Бодрум, е загинало при последния, отчаян опит да избяга от войната при роднини в Канада, въпреки че молбата му за убежище е била отхвърлена, пише Guardian.

Когато Айлан е роден, Сирия вече е била във война. Той се удави заедно с 5-годишното си братче Галип и майка им Рехан. Оцелял единствено бащата Абдула.

В сряда вечерта, часове след като те се удавили в опит да достигнат бреговете на Гърция, Абдула Кюрди се обадил на роднините си в Канада, за да им каже, че жена му и синовете им са мъртви и че единственото, което иска, е да се върне в Кобани, за да ги погребе.

Сирийският град е зона на тежки боеве между "Ислямска държава" и кюрдски бойци.

Лелята на децата Теема Кюрди, която работи като фризьорка във Ванкувър, разбрала за трагедията, сполетяла близките й от съпругата на брат си Мохамед.

"Тя получи обаждане от Абдула и всичко, което каза, беше: "Моята съпруга и двете момчета са мъртви", казва Теема пред National Post.

"Опитах се да им изпратя пари, мои приятели и съседи ми помогнаха с банковия депозит, но не успяхме да ги измъкнем. Затова те тръгнаха с лодката. Дори бяхме платили наема за тях в Турция, но е ужасен начинът, по който там се отнасят със сирийците."

Жената емигрирала в Канада преди повече от две десетилетия. Тя казва, че подала апликационната форма за получаване на статут на бежанци за семейството, за да може то да дойде при нея в Канада, но молбата й е била отхвърлена.

Двете деца и майка им бяха сред най-малко 12-те сирийски бежанци, които се удавиха край бреговете на Гърция в сряда. Трима души все още се издирват. 15 бяха спасени с хеликоптер.

Тази седмица турската брегова охрана обяви, че е спасила над 42 000 души в Егейско море през първите пет месеца на 2015 г., 2160 през последната седмица. Над 100 бяха извадени от морето в сряда през нощта. Те се опитвали да достигнат бреговете на Кос.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини