От х:

Днес в x:

Летни вируси морят Хасково, 14-дневно пеленаче в Инфекциозно

Летни вируси морят деца и възрастни хасковлии, не пощадиха и 14-дневно пеленаче. Бебенцето е от новопостъпилите пациенти в Инфекциозно отделение на хасковската болница. Само за два дни - вчера и днес, там са приети общо 10 души с вирусни инфекции, като голяма част от тях са деца. 3 от тези случаи са с доказани ротавируси, съобщиха от МБАЛ-Хасково. Този вид инфекции са най-честата причина за повръщане и диария.

От началото на миналата седмица до 1 септември през отделението са минали други 14 пациенти, 9 от тях деца. 6 от мачуганите са с ротавирусни инфекции, 2 с аденовирус и едно с ентеровирус.

Освен лежащо болните десетки са хасковлиите, които се лекуват в домашни условия. Опашки има и пред кабинетите на джипитата. От началото на миналата седмица има увеличение в броя на децата и възрастните с вирусни инфекции, заяви общопрактикуващият лекар д-р Николай Николов. Това е нормално за края на лятото, когато хората се връщат от морето, успокои медикът. През кабинета му дневно минават по 5-6 деца и 2-3 възрастни с такъв тип патология. Най-честите симптоми са температура, повръщане и диария. Според него обикновено симптомите отшумяват за 3-4 дни. Не малко са и такива с ангини и гнойни ангини.

Според Николов обаче броят на заболелите деца ще се увеличи с отварянето на детските градини и ясли. Препоръчително при вирусни инфекции да се търси мнението на специалист и да се избягва самолечението.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини