От х:

Днес в x:

Пияните хора са четири типа, откриха американски психолози

Всеки любител на алкохола знае, че той променя хората в по-малка или в по-голяма степен и това не зависи само от количеството. Група психолози от Университата Колумбия в Мисури определят кои са четирите най-разпространени модела на поведение сред пияните хора, пише "Ню Йорк Таймс".

В експеримента, който е публикуван в журанала за теория и изследване на пристрастяванията, участват над 360 души, по равно мъже и жени. Участниците били помолени да направят личностен тест в началото (преди да пият) и в края - вече на няколко чашки.

Най-голямата част от хората - около 40% попадат в категорията "Хемингуей". При тях нямало драстична разлика между мнението и поведението им преди и след консумацията на алкохол. Това са уравновесените пиячи и е добра новина, че са мнозинство, коментират учените. 

Втората по големина група обаче е тази на "Мистър Хайд". Близо една четвърт от участниците в експеримента след като погълнали определено количество алкохол станали агресивни, конфликтни и непредсказуеми също като именития герой от романа за Джекил и Хайд. Характерното е, че тази група добива чувство за безнаказаност и губи чувсто за отговорност. Драстично спада и нивото на интелигентност. 


По-благите пиячи, се разпределят почти по равно в две категории - "Мери Понинз" и "Смахнатият професор".

Хората, оприличени на веселата детегледачка на семейство Банкс, са общителни и отзивчиви когато са трезви, а след известно количество алкохол стават малко по-шумни и още по-весели. Хората, които са като героя на Еди Мърфи пък, са изключително срамежливи и затворени преди да пийнат, но след това са разкрепостени, развеселени и екстровертни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини