От х:

Днес в x:

Износът на ток се увеличил с 35% за година

Износът на електроенергия се е увеличил с около 35% през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор.

От началото на годината до края на август от страната са изнесени 7,7 млн. мегаватчаса. За същия период на 2014 г. са били изнесени 5,6 млн. мегаватчаса.

Според експертите по-големият износ може отчасти да се обясни с по-високите температури, които увеличават потреблението в България и в страните, които традиционно купуват ток от български производители. Това са Гърция, Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

От данните на ЕСО става ясно още, че през тази година се е повишила преносимостта към Гърция до 700 мегаватчаса, като това увеличение беше използвано през горещите месеци.

Производството на електрическа енергия в България пък се е увеличило с 9,36% до 33,1 млн. мегаватчаса. Голяма част от енергията се използва в страната – 26,1 млн. мегаватчаса, сочат данните на ЕСО. 

Потреблението на електроенергия се е увеличило с 3,3% през първите 8 месеца на годината.

От данните става ясно още, че производството на електроенергия от водните централи се е увеличило с малко над 63% до общо 4,82 млн. мегаватчаса. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини