От х:

Днес в x:

Обявиха проект за изграждане на филмово студио в Димитровград

    Намерението в Димитровград да бъде изградено филмово студио обяви днес на пресконференция кметът Иво Димов, заедно с продуцента от еврейски произход Дейвид Варод. Последният е свързан с града, тъй като съпругата му Татяна Педерсън е димитровградчанка. 

    Варод разказа, че съществува инвестиционна възможност тук да бъде разкрито студио за изработка на филми и тв сериали. За тази цел ще бъдат привлечени три световно известни студиа, сред които популярно студио за визуални ефекти, поясни той. Планира се и разкриването на академия за обучение на кадри, заети с направата на продукции.

    Варод добави, че от 40 години е в този бизнес, а в България работи от 17 години, като има зад гърба си над 200 филма. Познава страна ни и я харесва.

    Избрал Димитровград, защото от тук е семейство му. Освен това, града е на стратегическо място, близо е до Турция, където се снимат много ТВ сериали. Според Варод, именно върху изработката на ТВ продукция ще се концентрира студиото, тъй като инвестицията във филми в последните години е променлива.

    На срещата стана ясно, че инвестиционното предложение набира скорост, но конкретен терен все още не е избран. Сглобена е само рамката на самия проект. Планирано е разкриване на 2 000 работни места, което е социалния ефект на начинанието. Варод подчерта и факта, че заснемането на европейски продукции у нас излиза с 50% по-евтино на големите компании.

    Продуцентът похвали кмета Иво Димов за подкрепата при реализиране на идеята и амбицията. Градоначалникът каза, че финализирането на инвестицията ще зависи от бъдещия общински съвет на Димитровград. Реалистичният срок това да се случи е средата на идната година.

    Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини