От х:

Днес в x:

Опашки за дърва в Хасково, записват за октомври

    За липса на дърва за огрев в края на август сигнализираха читатели. Някои складове са почти празни, в други пък купчините цепеници са повече от скромни. Някои търговци записвали доставката чак през октомври. В други складове пък може да се уредите и за текущата седмица, ако имате късмет и обиколите повечко.

    Цената също е скочила. Допреди месец тон нарязани и нацепени дърва струваха 120 лева. Сега в повечето складове цената е 130 лева.

    Според някои търговци причина за недостига се крие в износа за Гърция, където цената е доста по-висока. “Докато не задоволят тамошния пазар, няма да ги пуснат тук”, коментираха търговци, пожелали да не бъдат цитирани.

    Други от бранша пък допълват, че тази година влиза ограничение в добива на дървесина, което ще е наполовина спрямо миналата. По думите на Митко Мутафчиев, шеф на фирма “Рунамит”, са приети поправки в закона, според които лимитите за добив са наполовина. Това важи обаче за идващата зима, сегашните цепеници са от стария лимит. Въпреки това обаче дървата явно не достигат.

    “Не е изключено и цената да скочи. При увеличено търсене и намалено предлагане, пазарът обикновено реагира така. Ето, допреди месец дървата бяха 120 лева, вече са 130. Може да станат и повече”, допълни Мутафчиев

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини