От х:

Днес в x:

Жегата оскъпи плодовете, динята - с 21% нагоре

Цените на плодовете това лято са необичайно високи заради жегите и сушите в последните месеци, обобщава 24 часа.

Справка Държавната комисия по стоковите борси и тържища показва, че цената на динята за килограм е с цели 21,2% по-висока този август в сравнение с миналогодишния. Така цената за килограм не падна под 50 стотинки, а на едро плодът се предлага средно за 42 стотинки за килограм.

По-скъпи са и прасковите, като при тях скокът в цената е 6,2% спрямо август 2014 г. Хубавите праскове държат цена от 2,50 лв. за килограм.

На фона на скъпите български плодове се вдигат цените и на вносните. Например бананите са скочили с цели 17,2% за година. Само за последния месец поскъпването на лимоните вече е с 16%.

Единствено при ябълките е отчетено поевтиняване от около 10 на сто на годишна база. Причината за него е руското ембарго за плодове и зеленчуци от ЕС, което е докарало големи партиди от Полша, Италия, Австрия.

През август на пазара започна предлагане на българско грозде. В началото на месеца цената му на едро беше по 1,80 лв./кг, но през последната седмица то се е търгувало по около 1,60 лв.

Необичайно за лятото е и огромното поскъпване на оранжерийните краставици - почти двойно за август спрямо юли. В момента цената им на едро е над 2,10 лв./кг. Поскъпването на краставиците било заради недостатъчно предлагане на пазара, като в същото време търсенето им било високо.

Иначе като цяло зеленчуците тази година са с по-ниски цени от миналата. При полските домати поевтиняването е с 15%, а при картофите - със 7 процента.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини