От х:

Днес в x:

Как Меркел се превърна в глагол

Аз меркеля, ти меркелиш, той меркели... В Германия фамилията Меркел се превръща в глагол. Издателят на речници по немски език Langenscheidt всяка година общува млади ползватели на мрежата и ги моли да изберат „дума на годината“, която да отрази последните промени в жаргона на езика. Този път в анкетите лидер е „merkeln“ — да правиш като Меркел. Това пише за френското издание Slate.fr журналистът Лейла Маршан.

Merkeln, глагол: нищо не правя, не взимам решения, не правя никакви заявления.

На международната арена Ангела Меркел изглежда силна жена, която налага своята воля на партньорите, както се видя в ситуацията с гръцката криза. Но вътре, в собствената ѝ страна, канцлерът има съвсем друга репутация. Подходът ѝ към такива въпроси като преходния процес в енергетиката след аварията във Фукушима, еднополовите бракове и отново тази гръцка криза (тук я задминава финансовият министър Шойбле), се счита за прекалено внимателен, сдържан и дори преднамерено мъглив.

Повечето от германците не са съгласни с това. Сега Меркел отбелязва вече 10-та година във властта, готви се за четвърти мандат през 2017 година. И дори все още може да се похвали с рекорден рейтинг (през миналата година тя бе подкрепена от 67% от германците).

Въпреки това, на някои хора и по-точно на младото поколение нейният премерен и внимателен политически стил не се харесва. Когато през почивните дни ултрадесните организираха яростни демонстрации срещу бежанския лагер в Хайденау, канцлерът осъди този акт на насилие едва в понеделник, след три дни на нощни погроми и сблъсъци с полицията. Един от най-популярните хаштагове в Twitter в този момент стана #Merkelschweigt (#Меркелмълчи).

Засега канцлерът не е коментирала изобщо популярността на глагола „merkeln“. Може би ще успее да го премахне, както това се случи с „Alpha-Kevin“? Първоначално той беше на челно място в анкетите и означаваше “най-тъпия“, но го сметнаха за дискриминационен и го махнаха. За “merkeln“ има време до 31 октомври, за да победи „earthporn“ - красив пейзаж и „smombie“, който означава човек, който е забил поглед в смартфона си и не вижда къде ходи.

Още по темата: www.vocativ.com

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини