От х:

Днес в x:

Средният успех да се включи в балообразуването след 7 клас обмисля МОН

Промени в Наредба 4 и Наредба 11 на Министерството на образованието и науката ще въведат общата оценка от дипломата като част от балообразуването за кандидатстване в държавните и общинските училища след 7-ми клас. Това обяви зам.-министър Ваня Кастрева по БНР днес. 

"Промяната, която сме предложили, се стреми да равнопостави учениците, учителите, учебните ни предмети. Всеки един предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. Защото всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни.", коментира Кастрева. Тя уточни, че средния успех от прогимназията ще бъде една шеста част от бала, с който се кандидатства за гимназия. 

В момент за балообразуването се взимат само две оценки от дипломата - обикновено по български език и по математика, но кои да са се решава от училищата, в които се кандидатства, според профила им. След промяната, предложена от МОН, училището ще определя един балообразуващ предмет, а другият ще бъде общият среден успех от удостоверението за завършен седми клас. 

"Новата учебна година ще бъде посветена на реформите", коментира и министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини