От х:

Днес в x:

Спасяват НЕК със заем от 1 милиард лева

С решение на министъра на енергетиката на заседание на МС на 27 август е дадено разрешение на Българския енергиен холдинг да стартира порцедура за избор на банки, които да оптуснат кредит от 1 млрд.лева на НЕК за да се погасят спешни задължения, съобщи в Смолян енергийният министър Теменужка Петкова.

Финансовият дефицит в сектора на енергетиката е огромен, само НЕК е на червено с 3,7 млрд. лева, 2,3 млрд лв. от които са невъзстановени разходи по инвестиционните проекти- АЕЦ „Белене“ и язовир „Цанков камък“.

„Цанков камък“ произвежда много малко ток спрямо инвестицията от 1 млрд. лева за изграждането му и тя е неоправдана“, каза министърът и добави, че НЕК и в момента продължава да погасява кредита за язовира, чийто краен срок за погасяване изтича в края на 2019 г.

Отделно електрическата компания има тарифен дефицит от 1.4 млрд лв., генериран заради законовото задължение на НЕК да изкупува еленергия на по- високи цени и да я продава на по- ниски. За да се преодолее това буквално източване на националната компания е необходима либералицзация на енергийния пазар, която трябва да стане в началото на 2016 година. Тогава цената ще се определя само от пазара, след което ще се направят и пормени в законодателството, коментира Петкова.

За да се избере най-удачния модел за либерализиране на цените на електроенергията в България, преди 3 седмици е сключен консултантски договор със Световната банка, чиито експерти ще разработят модела, който трябва да е готов до края ноември.

Едва тогава ще се разработи компенсаторен механизъм, който няма да позволява да се генерира тарифен дефицит в НЕК, добави Петкова и допълни, че част от него е именно от задължения на НЕК към производителите на ток- общо 1,2 млрд.лв., а междуфирмената задлъжнялост е много сериозен проблем в енергетиката.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сю
    Сюзън Бенсън
    0 0
    01:44, 21 авг 2018
    Здравейте и добре дошли в Sunshine Financial Group, нашите цели са да предоставяме отлични професионални услуги.

    Вие сте бизнесмен или жена? Имате ли някакви финансови затруднения или имате нужда от средства, за да започнете собствен бизнес или проект или да купите къща или кола? и смятате, че е толкова трудно да получите собствен заем от местни банки и други финансови институции?

    Ние сме законен и реномиран заем компания. Ние сме динамична компания с финансова помощ. Нашата основна цел е да ви помогнем да получите услугите, които заслужавате. Нашата програма е най-бързият начин да получите нужното в един миг. Ние предлагаме всички видове кредитни пакети (личен кредит, търговски заеми и т.н.) нашата сума за заем варира от $ 1,000.00 до $ 100 милиона и период на повторно плащане от 1 до 30 години.

    КАНДИДАТСТВАЙТЕ ЗА ЗАЕМИ С ДОПУСКАНЕ НА 3%

    Ако се интересувате от получаване на заем, моля, пишете ни за повече информация чрез имейла по-долу.

    Имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

    Очакваме с нетърпение да чуем от вас възможно най-скоро.

    С Най-Добри Пожелания
Последни новини