От х:

Днес в x:

Първата в България бензиностанция на самообслужване тръгва в Харманли

    Първата в страната бензиностанция, изцяло на самообслужване, тръгва от понеделник в Харманли. Това е “Евроойл“ на бул. “България”.

    Днес се тестваше терминалът, който е монтиран до колонката. На него клиентът избира вида и количеството гориво и пуска банкноти. Устройството регистрира покупката и пуска съответното количество гориво.

    Терминалът се предлага от “Мазер България”, дъщерна фирма на едноименната италианска компания.

    Терминалът за самообслужване има няколко предимства и за собственика, и за клиента, обясни Атанас Ибришимов от “Мазер”. Една средна бензиностаниця има персонал от 10-12 души. При средно месечно възнаграждение 800-1000 лв., икономията е 100-120 хиляди годишно. Дори наполовина да се съкрати обслужващия персонал, икономията за собственика е значителна. По този начин той може да свали цените на горивата с 5-10 стотинки.

    “Да, от понеделник бензинът и дизелът при нас ще са по-евтини”, потвърдиха от фирмата-собственик на “Евроойл” - ЕТ “Дара Транс” Свиленград. Освен това при такъв терминал почти няма опашки пред касите, каквито се образуват понякога в големите вериги. Причината най-често е, че там се предлагат и други стоки, закуски, кафе и т.н. допълват от “Мазер”. Въпреки това някои големи вериги бензиностанции са провяли интерес към терминала, защото, както на Запад, някои инсталират така наречените “бързи линии”. Други пък се спират на хибриден вариант – през деня с персонал, нощно време на самообслужване.

    Терминалът не връща ресто. “Такъв вариант има недостатъци. Необходимо е често инкасо и зареждане с банкноти. При нашия ако сумата е по-голяма, устройството връща специален бон, с който може да се зареди гориво от такъв терминал”.

    По думите на Петър Желязков, управител на “Мазер България” терминалът не е само устройство за самообслужване. “Той е и фискално устройство – има връзка с НАП и митниците, следи нивото на горивото в резервоарите, дори алармира, ако има примеси, примерно вода. Сигнализира и при рязко намаляване на нивото в резервоара. А собственикът по всяко време може да следи и контролира процеса, оборот, наличности и т.н.”.

    Терминалът не е приложим при газстанциите, защото за зареждане там е необходима правоспособност. “На Запад и този проблем е решен – ускорен курс по интернет, издава се карта за правоспоспособност и всеки шофьор може да зарежда газ на самообслужване. У нас обаче засега това е невъзможно. Но в Западна Европа тези устройства се радват на голяма популярност”, допълват от “Мазер”.

    “Евроойл” в Харманли е пилотен проект. Ако се окаже успешен, от фирмата се надяват да го внедрят в цялата страна.

    Платена публикация

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини