От х:

Днес в x:

Хасковлийка пробва да спечели голямата награда в международен фотоконкурс с измама

    С чужда снимка за награда се бори. Така в случая можем да перифразираме позната ни поговорка "с чужда пита помен прави". Хасковлийката Емилия не се посвени да се впусне в международна надпревара и да пробва да грабне голямата награда - посещение в Брюксел и 10-дневно пътуване в Китай, с фотография, свалена от интернет. Малката подробност, която в случая се оказа препъни камък за намеренията й, бе тази, че се е спряла на една от най-известните фотографии на Бачковския манастир - тази с китайска секвоя, опряна до църквата. Снимката няма как да бъде сбъркана, тъй като на нея ясно се виждат човешки фигури в конкретни пози.

    "China Unlimited" е съвместен проект на мисията на Китайската народна република към Европейския съюз и Atlas International Culture (AIC - белгийско-китайска компания, предлагаща широк диапазон от културни и образователни програми) в сътрудничество с Колежа на Европа и Института "Конфуций" при Университета в Ланкастър.

    Конкурсът е по повод 40-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и ЕС. С фотография, есе, видео или произведения на изящното изкуство могат да участват граждани от всички страни-членки на ЕС.

    Само до преди ден нашенката имаше реален шанс да бъде победител - снимката "The Chinese pine in the Bachkovo Monastry", както самата тя я бе нарекла, набираше стремглаво гласове и бе на път да поведе в класирането.

    Asenovgrad.NET обаче засече опита й за нечестна игра, заради което решихме да се свържем с нея и да й обясним ситуацията. А именно, че, съгласно условията и насоките, дадени от организаторите към участниците, "есетата, снимките, картините и видеоклипове трябва да са оригинални и не трябва да нарушават закон или юридическото, или справедливо правото на всяко физическо или юридическо лице; нито да съдържа материали, които нарушават права върху лична собственост на други лица, или правата на интелектуална собственост на трети лица. Участниците трябва да гарантират, че подадените от тях материали са лично техни и че те са собственици на авторските права."

    Все пак допускахме, че възможно българката да е сбъркала съвсем неволно...

    След като я открихме й обяснихме в каква ситуация е на път да се вкара сама. Последва неочаквана реакция - Еми отказа да спре участието си.

    Така се стигна до издирването, откриването и изпращането на и-мейл до автора на фотографията - Алън Грант. Вече бяхме установили, че той е човекът уловил въпросния кадър още през есента на 2003 г. Интересувахме се от две неща - ще потвърди ли, че снимката е негова и давал ли е право на който и да било да я ползва за какъвто и да е конкурс от свое име. Отговорът гласеше: "Мога да потвърдя, че снимката е моя и че никой не се е свързвал с мен, за да я използва в каквото и да е състезание. Смятам, че няма как да е съвпадение, тъй като позициите и облеклото на хората в долния десен ъгъл на снимката са доста отличителни. Връзката "Криейтив Комънс" под снимката показва, че позволявам на хората да споделят малки версии на моите фотографии, които публикувам онлайн, но само ако те ми съобщят предварително, какъвто очевидно не е случаят тук. Забелязвам че, освен че са копирали снимката, са я разтеглили, с което са намалили качеството и са променили пропорциите. В случай, че това ще ви е от полза, ви прилагам оригиналния файл."

    Снабдени с оригиналната творба и подстрекани от наглия отказ на хасковлийката да се отегли от надреварата, се свързахме с организаторите на "China Unlimited". След кратка кореспонденция с тях, успяхме да им докажем, че Емилия участва нечестно и в разрез с правилата.

    В следващите 10 минути снимката бе свалена от сайта на конкурса и участието на Емилия бе прекратено броени дни преди неговия край.

    Последва писмо от организаторите, в което ни помолиха да им преведем отговорът на българката, получен вследствие на тяхно запитване. Същият гласеше: "Здравейте! Снимката с която участвам наистина не е моя, а на Алън Грант. Не разбирам английски и не съм разбрала добре условието. Мислех, че снимката трябва да пресъздава най-добре идеята ми за връзката на Китай с Европейския съюз и поради факта, че не успях да кача своя снимка на страницата на конкурса, свалих няколко от интернет. Снимката, която успях да кача бе тази. Така, че както прецените, идеята ми е за огромния китайски бор в двора на Бачковския манастир. Хората харесват идеята, а и Бачковския манастир се видя от хиляди европейци! Нямам какво да кажа друго. Единствената моя снимка, която имам на бора и манастира ви я изпращам. Поздрави: Емилия"*

    *Текстът на отговора на Емилия не е редактиран.

    К.Нешева

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини