От х:

Днес в x:

Само 10 фермери наемат сезонни работници легално

Само 10 фермери от областта са поискали да сключат еднодневни трудови договори със сезонните си работници. До този момент работодателите са заявили 400 такива договора, съобщи шефът на инспекцията по труда в Хасково Петър Андреев. Контрактите се сключват всяка сутрин с надничарите на полето. На този етап се наемат хора предимно за бране на чушки, корнишони и домати. Обикновено земеделците отглеждат тези зеленчуци на по-малки площи и не се нуждаят от наемане на работна ръка, работят ги семейно. Това обяснява и малкият брой заявени еднодневни договори. Очаква се през следващата седмица да има повече заявки, когато ще започне брането на грозде, орехи, бадеми и други.

Чрез еднодневните договори работниците ще бъдат осигурявани за пенсия, здраве и трудова злополука. В същото време наетият няма да губи правото си на социални помощи и на енергийно подпомагане, нито статута си на безработен. Целта на тези договори е сезонните работници да бъдат извадени от сивия сектор.

До момента в страната са заявени 19 000 договори. Има градове с по 5-6 хиляди заявки. Хасково се нарежда на 10-11 място в страната по брой ползвани договори.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини