От х:

Днес в x:

Адвокат: Съдът приема лишаването от вода за домашно насилие

    Отказан достъп до вода или тоалетна се приема от съда като домашно насилие. Това заяви адвокат Тодор Ташев, потърсен за коментар на случая със 78-годишната Тянка Петева, чийто син Генчо й спрял водата още преди 11 г. За покъртителната история Haskovo.net писа вчера, когато дъщеря й – Недялка Петева потърси съдействие от медиите. През годините тя безуспешно се опитвала да убеди брат си да пусне водата на майка им. Така повече от десетилетие старицата мъкне туби с вода от кърската чешма.

    В подобна ситуация обаче се оказват изключително много хасковлии, обяснява адвокат Ташев. Голяма част от тях дори не осъзнават насилието или го приемат като нещо нормално. Но ако жертвата потърси закрила, съдът може да постанови незабавна защита. В зависимост от тежестта, насилникът може да бъде изведен принудително от жилището или да му се издаде съдебен акт за въздържание от домашно насилие. При повторност полицията трябва да се намеси и да задържи насилника за 24 часа. След третия път вече може да влезе зад решетките за по-дълго.

    Този тип жалби и дела обаче са специфични и особено емоционални. В повечето случаи насилието се извършва в домашни условия при липса на свидетели. Така съдът приема за достоверни показанията на жертвата. За да се вземат някакви мерки, жертвата трябва да подаде декларация за насилие.

    Повечето от жертвите са социално слаби хора, които по закон имат право на безплатна правна помощ. Важно е обаче те да подадат жалба в 1-месечен срок от момента на насилие, в противен случай давностният срок изтича. Отказът на вода и достъп до тоалетна се оказва една от най-леките форми на домашно насилие. Има фрапантни случаи, които продължават с години, а жертвите го приемат за нещо нормално и си мълчат, обясни още адвокат Тодор Ташев, който работи с Фондация "Х&Д Джендър перспективи" – за защита от домашното насилие. При един от неговите случаи съпруг налагал жена си в продължение на 17 г. При побоите се стигало до счупен носа, фрактури на крайници и наранявания. Според потърпевшата терорът не е бил редовен. След толкова години на жената й накипяло и тръгнала да се развежда.

    Страшното при домашното насилие е, че жертвите съумяват да скрият от съседи, колеги и познати. Най-неприятните ситуации са, когато деца тормозят родителите си. „В тези случаи водим дела, печелим ги, съдът издава забрана - например синът да не влиза в жилището на майка си. Практиката обаче показва, че след известно време тя пак го пуска и нещата се повтарят“, обясни още адвокат Ташев.

    Годишно имам по 10-12 дела по Закона за домашното насилие. От 6 години насам имам само две загубени, заключи още Ташев.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини