От х:

Днес в x:

3Dvarius - aлгоритмично оптимизирана електрическа цигулка, разпечатана с 3D-принтер (видео)

Френският цигулар Лоран Бернадак (Laurent Bernadac) явно е едновременно чудесен музикант и много добър инженер. Бернадак представи своя проект 3Dvarius - първата в света електрическа цигулка, разпечатана с помощта на 3D-принтер.

Въпреки че цигулката е наречена на името на името на знаменития маестро Антонио Страдивари, 3Dvarius има малко общи неща с него. Всъщност електрическата цигулка 3Dvarius е съвършено нов музикален инструмент, чиито форми, тегло и звучене са алгоритмично пресметнати и оптимизирани с помощта на компютър. Може би това е своеобразно послание от бъдещето, когато инструментите ще бъдат пресмятани и печатани според индивидуалните поръчки на музикантите.

В света на класическата музика традициите са много силни. Така например, цигулките Страдивариус изключително високо се ценят за техния великолепен звук, въпреки че нито тестовете на сляпо, нито акустичните тестове могат да намерят някакви съществени разлики между цигулка на Страдивари и друга качествена цигулка. Учените и майсторите на цигулки от години спорят, какво толкова е особеното в цигулките на великия италианец.

Лоран Бернадак е уверен, че с помощта на 3D-принтери, нови материали и точни алгоритмични похвати, "цигуларите ще създадат нови звуци и нови техники на свирене, както и нов музикален репертоар". Новата 3Dvarius наистина звучи много добре.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини